Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv počtu návštěv dojnic v systému robotizovaného dojení na parametry mléčné užitkovosti
Mácha, Josef
Cílem diplomové práce bylo objasnit vliv počtu návštěv dojnic v systému robotizovaného dojení na parametry mléčné užitkovosti. Za tímto účelem bylo provedeno roční pozorování (listopadu 2017 do října 2018). Celkem bylo vyhodnoceno 729 dojnic (případů). Mezi parametry mléčné užitkovosti byly zahrnuty především denní nádoj (kg mléka), pořadí laktace (n), fáze laktace (dny). Dále byl zjišťován vliv teploty ve stáji (°C) na frekvenci návštěv dojnic v systému robotizovaného dojení. Byl zjištěn vysoce průkazný vliv počtu úspěšných návštěv dojnic v dojícím robotu na fázi laktace, denní dojivost a obsah tuku a bílkovin v mléce (p < 0,01). Bylo zjištěno, že se zvyšující se četností návštěv dojnic v dojícím robotu během dne (z n = 1 na n = 5) se zvyšuje průměrná denní dojivost těchto dojnic (z 18,3 na 48,4 kg mléka) a zároveň klesá obsah tuku (ze 4,53 na 3,84 %) a bílkovin (z 3,59 na 3,40 %) v mléce. Dále bylo zjištěno, že vyšší frekvenci návštěv měly spíše dojnice s nižší fází laktace (ze 189 dní na 25,8 dní). Dále byl sledován jistý trend, kdy vyšší četnost návštěv byla zjištěna u starších dojnic a naopak nižší četnost návštěv u dojnic mladších (p > 0,05). Dále bylo zjištěno, že teplota vzduchu ve stáji v tomto případě neměla vliv jak na celkovou četnost návštěv v dojícím robotu, tak i na počet úspěšných či neúspěšných návštěv (p > 0,05).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.