Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv macerace rmutu pří výrobě rosé vín
Vrbová, Libuše
Diplomová práce se zabývá vlivem macerace rmutu při výrobě rosé vín. V literární části jsou podrobně popsány fenolické sloučeniny obsažené v hroznech révy vinné, možnosti výroby rosé vín a faktory ovlivňující průběh macerace. Cílem bylo zjistit jaký typ macerace je nejvhodnější pro výrobu rosé vín. U pozorovaných vzorků byla zkoumána doba macerace a vliv oxidu siřičitého. Hodnocen byl senzorický profil vín, barevnostní škála pomocí systému CIE L* a* b* a obsah fenolických látek. Pokus byl proveden u modré moštové odrůdy Rulandské modré. Z pomletých hroznů byly vytvořeny dvě varianty. Rmut bez přídavku oxidu siřičitého a rmut s přídavkem oxidu siřičitého. Z každé varianty bylo vyrobeno šest rosé vín s různou délkou macerace rmutu. Zvolené doby macerace byly 0, 5, 10, 15, 20 a 25 hodin. Naležení rmutu probíhalo v neinertních podmínkách při teplotě 13°C. Z výsledků vyplývá, že nejvhodnější doba macerace pro produkci rosé vín z odrůdy Rulandské modré je v daných podmínkách 15 hodin s použitím oxidu siřičitého.
Technologické možnosti pří výrobě rosé vín
Vrbová, Libuše
Bakalářská práce pojednává o technologických možnostech při výrobě rosé vín. V prvních dvou kapitolách je rozebrána historie a současná výroba růžových vín v České republice i ve světě. Třetí kapitola se zabývá vhodnými odrůdami révy vinné. Dále je práce zaměřena na samotnou výrobu rosé vín. Technologie je popisována od sklizně hroznů ve vinici až po následné skladování produktu. Poslední kapitoly jsou věnovány fenolickým látkám obsažených v rosé vínech a výrobě klaretů. V dnešní době zaujímají rosé vína důležité postavení na českém trhu. Převážná většina vinařů vyrábí růžová vína zpracováním modrých hroznů po krátké maceraci, případně bez macerace.

Viz též: podobná jména autorů
12 VRBOVÁ, Lenka
8 VRBOVÁ, Lucie
1 Vrbová, Lada
1 Vrbová, Ladislava
12 Vrbová, Lenka
8 Vrbová, Lucie
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.