Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vplyv odlistenia bielych odrôd viniča hroznorodého na kvalitu hrozna
Soós, Tomáš
Cílem diplomové práce bylo prostudovat literární zdroje týkající se vlivu odlistění révových keřů bílých odrůd na kvalitu hroznů a založit pokus s odlistěním zóny hroznů. V souladu s tímto zadáním jsou v teoretické části práce uvedeny informace z prostudované literatury, jenž souvisí s odlistěním týkající se listové stěny, kvalitativních a výnosových parametrů hroznů a vlivu odlistění na tyto parametry. Následně jsou prezentovány statisticky zpracované výsledky pokusu s odlistěním zóny hroznů na odrůdě Ryzlink rýnský. I když samotný pokus prokázal jen některé z dosavadních zjištění o účincích odlistění na jednotlivé kvalitativní a výnosové parametry hroznů, v závěru práce je odporučeno vzhledem na převažující zjištění o pozitivních účincích odlistění vyzkoušet tuto techniku. Důraz se klade na výběr optimálního modelu odlistění (z hlediska termínu, intenzity a rozsahu) a zohlednění působení různých dalších faktorů.
Vplyv odlistenia viniča hroznorodého na reguláciu cukornatosti a kyselín v hrozne
Soós, Tomáš
Cieľom bakalárskej práce bolo naštudovať problematiku vplyvu odlistenia zóny strapcov na kvalitatívne parametre hrozna a na základe pokusu podporiť alebo polemizovať s doterajšími zisteniami v tejto oblasti (kapitola 3). Pokus vychádzajúci z poznatkov uvedených v dostupnej literatúre sa uskutočnil na odrode Veltlínske zelené v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v Slovenskej republike v roku 2013. Na pokusnej ploche boli vybrané riadky, v ktorých prebehlo odlistenie vždy v inom termíne (pred kvitnutím, krátko po odkvitnutí, dva termíny v čase dozrievania hrozna). Zistené hodnoty kvalitatívnych parametrov hrozna boli porovnávané s kontrolným variantom, ktorý nebol odlistený (kapitola 4 a 5). Výsledky pokusu podporili doterajšie zistenia o vplyve odlistenia na cukornatosť. Pri odlistení vykonanom krátko po odkvitnutí došlo k významnému zvýšeniu cukornatosti (o 3,5 °NM). Čo sa týka obsahu kyselín, medzi jednotlivými variantmi odlistenia a kontrolnou variantou nebol významný rozdiel. V prípade všetkých variantov mal tento optimálne hodnoty. Odlistenie krátko po odkvitnutí aj odlistenie na začiatku dozrievania hrozna zvýšilo hodnoty asimilovateľného dusíka. Odlistenie krátko po odkvitnutí teda zvýšilo kvalitu hrozna, keďže iba hrozno z odlistenej vinice dosiahlo vo vzťahu k ostatným parametrom žiaducu cukornatosť a malo vyhovujúcejší obsah asimilovateľného dusíka.

Viz též: podobná jména autorů
4 Soós, Tibor
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.