Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Sekundární drogová kriminalita
Škuba, Jiří ; Šejvl, Jaroslav (vedoucí práce) ; Pešek, Roman (oponent)
Jen stěží se dá přesně kategorizovat příčinná souvislost mezi užíváním návykových látek a pácháním trestné činnosti. V tomto dynamickém vztahu hraje roli celá řada faktorů, jako je například socioekonomické prostředí, osobnost pachatele či vliv vrstevníků. Některé dílčí mechanismy se však popsat dají. Souvislost mezi užíváním drog a druhem páchané trestné činnosti, nebo vliv jednotlivých látek na charakter kriminality mezi ně určitě patří. Cílem výzkumu tedy bylo popsat specifické mechanismy a vlivy, které utváří chování uživatele krátkou dobu před spácháním trestného činu a které vycházejí z jeho závislosti na nelegálních návykových látkách. V rámci kvantitativního výzkumu bylo provedeno dotazníkové šetření s klienty různých druhů protidrogových služeb, kvalitativní část obsahuje polostrukturované rozhovory se dvěma uživateli, které mají za cíl zaplnit mezery v souvislostech, jež se nedají v dotaznících zachytit. Výsledkem výzkumu je zjištění, že uživatelé pervitinu případně kokainu jednají více spontánně, impulzivně. Také ve svých odpovědích udávají více násilných trestných činů. Naopak pro uživatele opiátů je naprosto prvořadý rychlý zisk peněz, nicméně také díky tlumivým účinkům jsou schopni si své jednání více dopředu promyslet. Do organizované trestné činnosti se však uživatelé omamných a...
Srovnání uhlíkové stopy spotřeby potravin domácností v regionech EU
PEŠEK, Roman
Práce se zabývá porovnáním uhlíkové stopy vzniklé spotřebou potravin domácností v městských a venkovských oblastech vybraných regionů Evropské unie a prohlubuje poznání o vlivu současné společnosti na globální klimatické změny. V první části práce jsou shrnuty poznatky z oblasti klimatických změn a jejich dopad na životní prostředí, konceptu udržitelného rozvoje a spotřebního chování obyvatel České republiky v potravinovém sektoru se zaměřením na možnosti ovlivnění výše produkce uhlíkové stopy. Druhá část práce je věnována konkrétním srovnáním produkce uhlíkové stopy domácností vzniklé spotřebou potravin a vyhodnocením výsledků. Výsledky z této části diplomové práce mohou být využity jako návod pro obyvatele ke snížení uhlíkové stopy skrze spotřebu potravin.

Viz též: podobná jména autorů
4 PEŠEK, Robert
2 Pešek, Radim
2 Pešek, Richard,
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.