|
Porovnání kvality UHT mléka
Neubauerová, Markéta
Tato diplomová práce se zabývala kvalitou UHT mléka na českém trhu a změnou jeho vlastností během chladírenského skladování. V první části práce je popsáno složení mléka a jednotlivé kroky procesu výroby mléka ošetřeného vysokotepelným záhřevem. Dále je rozvedena problematika nutričních a senzorických změn po tepelném ošetření. Zkoumáno bylo 35 vzorků mléka o různé tučnosti ošetřeného UHT záhřevem nakoupeného v české obchodní síti. Od každého vzorku byla zakoupena dvě balení. U všech vzorků byl experimentálně kontrolován obsah jednotlivých složek uvedených na obale, titrační a aktivní kyselost a provedena senzorická a mikrobiální analýza. Vzorky byly do skončení doby minimální trvanlivosti skladovány v chladničce. Poté byla znovu ověřena senzorická a mikrobiální jakost a změřena titrační a aktivní kyselost. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny pomocí párového t-testu a porovnány s výsledky jiných autorů. Byla prokázána dobrá kvalita UHT mlék uváděných na český trh.
|
|
Role příběhu v marketingu kulturního dědictví
Neubauerová, Markéta ; Černá, Jitka (vedoucí práce) ; Tesařová, Michaela (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou role příběhu při animaci kulturního dědictví, jejím cílem je posouzení efektivity využití příběhu v marketingu kulturních nemovitých památek. Teoretická část práce popisuje specifika marketingu kultury a kulturního produktu, zaměřuje se na využití psychologie a emocí v marketingu a vysvětluje teorii naratologie a storytellingu jako aplikace při animaci příběhu. Praktická část představuje výzkum a analýzu vybraných objektů, které využívají anebo nevyužívají příběh k sebepropagaci a zkoumá též marketingovou kampaň agentury CzechTourism. Analýzu vybraných objektů prováděla autorka osobně dotazníkovým šetřením. Práce poskytuje na základě výzkumné sondy důkazy funkčnosti příběhu v animaci kulturního dědictví a doporučuje případné změny dosavadní marketingové propagace.
|
|
Technologie výroby tavených sýrů a aspekty na výživu
Neubauerová, Markéta
Tavené sýry jsou známy a vyráběny posledních 100 let. Jejich spotřeba ve světě roste, tomu se přizpůsobuje i nabízený sortiment. Česká republika se řadí ke světové špičce v jejich konzumaci. Tato práce je věnovaná problematice výroby tavených sýrů a jejich vlivu na lidskou výživu. První část pojednává o historii a technologii výroby přírodních i tavených sýrů. Nejdůležitějším krokem ve výrobě je výběr surovin a tavicích solí. Druhá část práce se zabývá jednotlivými nutričními složkami obsaženými v tavených sýrech a jejich vlastnostmi. Tavené sýry obsahují látky cenné pro lidský organismus, jako jsou bílkoviny, vápník a vitamin D. Obsahují však i složky, jejichž vysoký příjem je hodnocen negativně a může vést ke vzniku některých onemocnění. I přesto jsou tavené sýry cennou součástí našich jídelníčků.
|
|
Analýza nabídky českých hradů a zámků
Neubauerová, Markéta ; Černá, Jitka (vedoucí práce) ; Vávra, Oldřich (oponent)
Tato bakalářská práce řeší problematiku nabídky českých hradů a zámků v internetovém prostředí skrze webové portály. V teoretické část se práce probírá problematikou marketingu v oblasti kultury a dále se obecně zmiňuje o kulturním dědictví a nemovitém památkovém fondu České republiky. Praktická část představuje výzkum a analýzu jednotlivých vybraných portálů zabývajících se turismem. Závěry práce a poznatky vycházejí z vlastního výzkumu autorky, který probíhal po dobu tří let. Veškeré výzkumy byly prováděny metodou online dotazování projektu. Práce by měla sloužit jako podklad pro vytvoření portálu nabízejícího české památky.
|