Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Uplatnenie symbiotických húb glomus pri produkcii modelových zástupcov zeleniny
Nedorost, Ľudovít
Dizertační práce se zabývá využitím mykorhizní symbiózy při pěstování zeleniny a zaměřuje se na zvýšení výnosu a kvality. V literární části jsou charakterizovány mykorhizní symbiózy. Dále se v práci popisuje arbuskulární mykorhiza (AM) symbióza. Je tu popsána biologie AM symbiózy, vliv minerální výživy a vliv biotických a abiotických stresů. Tento popis je doplněn o perspektivní využití AM symbiózy v zemědělství. Pokusná část je zaměřena na hodnocení rostlin inokulovaných arbuskulárními houbami. Experiment se realizoval jako nádobový pokus v kontejnerech (2009 -- 2011), kde byl podle potřeby upraven substrát a závlahová dávka. Souběžně probíhalo vícero pokusů se sadbou zeleniny. Hodnotily se výnosové parametry, ale i nutriční parametry jako vitamin C, celková antioxidační kapacita a obsah sušiny. Velmi významným ukazatelem bylo i hodnocení kolonizace kořene mykorhizní houbou. Byly použity různé druhy arbuskulárních hub, jako i kombinace AM hub se saprofytickými houbami. Výsledky byly statisticky zpracovány. Na základě zjištěných výsledků můžeme konstatovat, že mykorhiza měla za následek zvýšení výnosu rajčat a póru pěstovaných v nádobách. Nebyl zjištěn statisticky průkazný vliv žádného mykorhizního ošetření na sušinu. Při analýze vitaminu C a u celkové antioxidační kapacity byl taktéž zjištěn pozitivní účinek inokulace. Sadba rajčat a salátu byla totožně ovlivněná AM houbami. Celkově se dá experiment zhodnotit jako úspěšný, pozitivní účinek mykorhizní symbiózy se podařilo prokázat.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.