Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Umělá barviva v potravinách a jejich dopad na zdraví člověka
Kučerová, Justýna
Tato bakalářská práce se zabývá umělými potravinářskými barvivy a jejich dopadem na zdraví člověka. Syntetická barviva jsou podezřelá z toxického vlivu na zdraví organismu, který je u některých těchto látek prokázán na zvířatech. Tato práce je ve své praktické části zaměřena na stanovení syntetických potravinářských barviv pomocí spektrofotometrické multikomponentní analýzy ve 12 vzorcích komerčně dostupných výrobků. Obsah barviv byl zjišťován ve 3 vzorcích alkoholických nápojů, 6 vzorcích nealkoholických nápojů, 2 vzorcích potravin a jednom vzorku doplňku stravy. Následně byly zjištěné výsledky porovnány s maximálním přípustným množstvím (MPM) pro jednotlivé kategorie potravin stanovené legislativou. Všechny nápoje včetně doplňku stravy, který je doporučen konzumovat ve vodném roztoku, splňovaly stanovené hodnoty MPM. Dva vzorky potravin (konkrétně žvýkačky) však toto množství nesplňovaly, přičemž naměřené hodnoty syntetických barviv byly přímo nadlimitní. V případě těchto vzorků by bylo vhodné provést dodatečné ověření jinou metodou a v případě potvrzení vysokého množství těchto barviv doporučit jejich stáhnutí z trhu.

Viz též: podobná jména autorů
36 KUČEROVÁ, Jana
1 KUČEROVÁ, Jaroslava
11 KUČEROVÁ, Jitka
36 Kučerová, Jana
3 Kučerová, Jana-Anežka
1 Kučerová, Jarmila
3 Kučerová, Jindřiška
11 Kučerová, Jitka
2 Kučerová, Jiřina
2 Kučerová, Johanka
1 Kučerová, Jolana
1 Kučerová, Julie
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.