| |
| |
|
Lom vaječné skořápky při rázu
Nedomová, Š. ; Trnka, Jan ; Dvořáková, Pavla ; Severa, L. ; Buchar, J.
V práci byla provedena numerická simulace deformačního a lomového chování vejce při jeho dopadu na tuhou překážku. Byl použit program LS DYNA 3D, který umožňuje modelovat i přítomnost kapaliny a vzduchu uvnitř vaječné skořápky. Ukazuje se, že kritická dopadová rychlost závisí na tvaru vejce. Pevnost vaječné skořápky je pak nezávislá jak na tvaru, tak na tloušťce vaječné skořápky.
|
|
Zrání sýrů sledované pomocí akustických metod
Severa, L. ; Nedomová, Š. ; Trnka, Jan ; Dvořáková, Pavla ; Buchar, J.
Cílem studie je použití akustických vln pro vyhodnocení stupně zralosti sýra zn. Eidam. Při diagnostice zralosti je použita dvoukanálová laser-vibrometrie, pomocí níž jsou detekovány historie posuvů a rychlostí v bodech povrchu sýra, který je při experimentech rázově zatěžován. Historie rázové síly je snímána tenzometricky. Ukázalo se, že při posuzování zralosti sýra je tato metoda perspektivní.
|
| |
| |