Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Komunitní vermikompostování biologicky rozložitelného komunálního odpadu
Klubalová, Kateřina ; Innemanová, Petra (vedoucí práce) ; Hnátková, Tereza (oponent)
Metoda vermikompostování prochází v poslední době velkým rozmachem. Lidé žijící v bytech mohou sami zpracovávat bioodpad, který vyprodukovali. Kromě toho, že tak nepatrně snižují podíl komunálního biologicky rozložitelného bioodpadu obsaženého ve směsném komunálním odpadu, který se v současné době většinou skládkuje, mají z toho ještě užitek ve formě kvalitního vermikompostu a výluhu nazývaného worm tea, tj. žížalího čaje. V této práci jsou shrnuty doposud získané poznatky o metodě vermikompostování se zaměřením na kuchyňský odpad. Práce přinese poznatky o tom, za jakých podmínek vermikompostování probíhá, jaké je složení a možnost použití výsledných produktů, jaké bioodpady je vlastně možné vermikompostovat a jaké druhy žížal se využívají. Z hlediska hypotézy použití worm tea v hydroponickém pěstování rostlin je probrána teoretická stránka věci. V experimentální části byla testována toxicita různých koncentrací worm tea na semenech hořčice bílé (Sinapis Alba). Použita byla koncentrační řada 2,5; 5,0; 7,5; a 10,0 vol. % čtyř vzorků worm tea, vzniklých z různých bioodpadů a jako kontrolní médium byla použita destilovaná voda. Výsledkem byly vypočítané inhibice pro jednotlivé koncentrace worm tea. V dostupné literatuře je uváděno doporučené ředění worm tea při použití jako postřiku na rostliny 1 : 9...
Charakteristika worm tea - kapalného produktu vermikompostování a perspektivy jeho následného využití
Klubalová, Kateřina ; Innemanová, Petra (vedoucí práce) ; Zídková, Ljuba (oponent)
Jedním ze způsobů snížení množství skládkovaného bioodpadu je vermikompostování, jehož produktem je, mimo jiné, i worm tea. Tato diplomová práce se zabývá složením a možnostmi využití worm tea, který je kapalným produktem vznikajícím při vermikompostování. Cílem práce bylo charakterizovat různé vzorky worm tea získané z domácností z hlediska vlastností a složení. Ekotoxikologické testy poté sloužily k optimalizaci ředění worm tea. Směsný vzorek worm tea byl testován jako živný roztok při hydroponickém pěstování. Zároveň byl v rámci práce vyhodnocen roční provoz malého vermikompostéru, coby prostředku ke komunitnímu zpracování bioodpadů. U jednotlivých vzorků worm tea byla stanovena konduktivita, pH, obsah vybraných kationtů a aniontů a TOC. Hodnoty konduktivity byly dále podrobeny korelačnímu testu s hodnotami inhibice, které byly výsledkem ekotoxikologického testu se Sinapis alba. Testování worm tea jako živného roztoku probíhalo v otevřeném hydroponickém systému se sazenicemi Lactuca sativa. Výsledky ukazují, že vzorky worm tea vykazují velkou různorodost a nelze je naředit na základě jejich konduktivity, jak bylo stanoveno v hypotéze. Největší procento vzorků však vykazovalo stimulační vlastnosti při koncentraci 2,5 %. Worm tea se dá využít jako alternativa živného roztoku při hydroponickém...
Komunitní vermikompostování biologicky rozložitelného komunálního odpadu
Klubalová, Kateřina ; Innemanová, Petra (vedoucí práce) ; Hnátková, Tereza (oponent)
Metoda vermikompostování prochází v poslední době velkým rozmachem. Lidé žijící v bytech mohou sami zpracovávat bioodpad, který vyprodukovali. Kromě toho, že tak nepatrně snižují podíl komunálního biologicky rozložitelného bioodpadu obsaženého ve směsném komunálním odpadu, který se v současné době většinou skládkuje, mají z toho ještě užitek ve formě kvalitního vermikompostu a výluhu nazývaného worm tea, tj. žížalího čaje. V této práci jsou shrnuty doposud získané poznatky o metodě vermikompostování se zaměřením na kuchyňský odpad. Práce přinese poznatky o tom, za jakých podmínek vermikompostování probíhá, jaké je složení a možnost použití výsledných produktů, jaké bioodpady je vlastně možné vermikompostovat a jaké druhy žížal se využívají. Z hlediska hypotézy použití worm tea v hydroponickém pěstování rostlin je probrána teoretická stránka věci. V experimentální části byla testována toxicita různých koncentrací worm tea na semenech hořčice bílé (Sinapis Alba). Použita byla koncentrační řada 2,5; 5,0; 7,5; a 10,0 vol. % čtyř vzorků worm tea, vzniklých z různých bioodpadů a jako kontrolní médium byla použita destilovaná voda. Výsledkem byly vypočítané inhibice pro jednotlivé koncentrace worm tea. V dostupné literatuře je uváděno doporučené ředění worm tea při použití jako postřiku na rostliny 1 : 9...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.