Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 92 záznamů.  začátekpředchozí91 - 92  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ošetřovatelská péče u klienta s celiakií
KAŠPAROVÁ, Marie
Téma bakalářské práce {\clq}qOšetřovatelská péče u klienta s celiakií`` jsem si vybrala na základě snahy nastínit tento problém a poukázat na to s jakými nepříjemnostmi se lidé setkávají. Celiakie je dědičné autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je vyvoláno nesnášenlivostí bílkovin obsažených v obilném lepku. Na sliznici tenkého střeva dochází k vymizení slizničních klků. Bývá porušeno trávení složených cukrů, nedostatečné vstřebávání bílkovin i tuků, vitamínů a železa. Celiakii nelze vyléčit, ale lze ji úspěšně léčit. Jediným a dostatečným léčebným opatřením je úplné vynechání lepku ze stravy {--} bezlepková dieta. Práce je rozdělena do dvou částí. První část je teoretická, kde se zabývám podstatou nemoci, diagnostikou a léčbou. Výzkumná část je zpracována kvalitativní metodou. Cílem práce bylo zhodnotit možnosti a způsob života lidí s tímto onemocněním. Při rozhovoru jsem se zaměřila na nemocné všech věkových kategorií. Pro účely této práce jsem použila kazuistiky jednotlivých celiaků, kde se zaměřuji na průběh nemoci, na potíže před a po stanovení diagnózy, na jejich zkušenosti se stravováním mimo domov. Dále hodnotím způsob edukace {--} jakou formou a kým byla podána, i finanční stránku rodiny. Další část výzkumu je zaměřená na všeobecné sestry. Cílem výzkumu bylo zmapovat úlohu sestry v péči o klienta s celiakií. Péče o nemocné s celiakií v gastroenterologických poradnách zahrnuje komplexní postup. Tento postup umožňuje časnou diagnostiku, terapii a dispenzarizaci. Vede ke zlepšení zdravotního stavu a kvality života nemocných celiaků. Povědomí lidí o celiakie je velmi nízké. Problematice celiakie se v současné době věnuje stále větší pozornost jak z hlediska léčby a výzkumu, tak i ze strany výrobců a prodejců bezlepkových potravin.
Celiakální sprue jako zdravotní, výživový a sociální problém.
ZIMMELOVÁ, Hana
Celiakie je závažné, život ohrožující onemocnění dětí i dospělých. K diagnostice stačí provést odběr krve a při pozitivitě krevních testů biopsii tenkého střeva. Přes jednoduchost diagnostiky zůstává většina pacientů z různých důvodů nediagnostikována. Léčba tohoto onemocnění je relativně snadná {--} 100% vyloučení lepku z potravy. V naší společnosti není však takové vyloučení lepku ze stravy jednoduché. Lepek se používá v řadě průmyslově zpracovaných potravin. Dieta je finančně náročná, stát na speciální dietní potraviny ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie téměř nepřispívá. Tento přístup vede k tomu, že k zátěži časové {--} nutnost domácí přípravy stravy, psychické {--} závažnost onemocnění, jsou pacienti nuceni se potýkat i se zátěží sociální {--} finanční náročnost diety. Cílem bakalářské práce bylo vzhledem k nízké informovanosti gastronomických pracovníků o onemocnění a nutnosti speciální kuchyňské úpravy stravy prostudovat dostupnou odbornou literaturu a vypracovat jednoduchý výukový materiál pro tyto pracovníky. Materiál je vhodnou pomůckou i pro nově diagnostikované celiaky a nutriční terapeuty.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 92 záznamů.   začátekpředchozí91 - 92  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.