|
Možnosti skladování a zpracování méně známých druhů zeleniny
Nedoma, Ondřej
In this diploma thesis were described some of the lesser-known vegetables. In practical experiments were stored fruits of buternut squashes, cape gooseberries and fennel bulbs. These plant parts were also processed. For the fennel was found storability 2-3 weeks at 5 °C. Cape gooseberries shown shelf life without decreasing the nutritional quality of 3-4 weeks at 5 °C. For buternut were found storability 18 weeks at 18 °C. From fennel was made and sensory evaluated two variants of chutney. From buternut sqash was made candied product in two varints. From cape gosebery were made compote and lyophilized product. The lyophilized product was designed as part of the muesli mixture.
|
|
Techologie výroby syrovátkových sýrů
Škopíková, Miroslava
This thesis on production technology of whey cheeses, deals with whey as a by-product that results in the production of cheese and curd. Widely applies in both the food production and the other industries. Content of this work is basic chemical composition of whey, whey production, basic technological operations in the modification of whey and the incurred products, a brief list of the use of whey and finally there are listed the most famous whey cheeses and a brief description of their production.
|
|
Rozbor možností zpracování a využití dendromasy získané při arboristických činnostech
Matěna, Jiří
These Bachelor's Theses are oriented on processing and utilization of dendromass that is produced as a result of some arboristic activities. Totally 50 arboristic companies and arborists were evaluated. The single subjects are evaluated especially from the point of view of firewood and wood chips production. The main purpose was to check which activities result in production of dendromass and what are the possibilities of its final treatment and utilization. As for dendromass processing these theses are concentrated on daily production, type of necessary machinery, labour consumption and financial profitability. During the last years there have occurred new possibilities of dendromass processing and using small and large machinery.
|
|
Biopotraviny živočišného původu a jejich tržní realizace
Man, Michal
In the bachelor thesis named Organic food of animal origin and their market implementation are defined general terms for organic farming and requirements for management of this program. It is talking about production, treatment and marking of organic food. We can find present position of organic food on the Czech market. The way, which producers can use for sold them. Their marketing and how much information costumers know about this theme. At the end, we can find prediction of the development ecologic farming and organic food.
|
|
Chemická recyklace měkké polyurethanové pěny
Ústav makromolekulární chemie AV ČR, Praha ; Synková, Hana ; Dušková, Miroslava ; Kotek, Jiří ; Řehová, Lucie ; Pospíšil, Jan ; Kruliš, Zdeněk ; Horák, Zdeněk ; Holler, Petr ; Beneš, Hynek
Cílem výzkumného záměru je návrh a optimalizace recyklačního postupu chemické recyklace polyurethanové měkké pěny z autosedaček a dalších demontovaných polyurethanových částí z autovraků tak, aby výsledný recyklát byl znovu použitelný při výrobě nové recyklační jednotky. Výsledky by měly zároveň sloužit jako podklad pro posouzení ekonomické schůdnosti navržených technologických řešení recyklace v provozním měřítku, zvláště pak pro předběžný výpočet investičních a provozních nákladů. Zpráva zahrnuje výsledky prvního roku řešení a je rozdělena do etap: Zajištění současného stavu poznání v oblasti chemické recyklace PUR pěn, Analytická charakterizace vstupního materiálu (PUR pěny), Vypracování postupu úpravy pěnových PUR odpadů na formu vhodnou pro vlastní chemolýzu, Experimentální studie gykolýzy jako metody vhodné pro chemolýzní rozklad PUR pěny a Analýza chemolýzních produktů
|
| |
| |
| |
| |
| |