|
Analýza organizace výroby ve vybraném podniku se zaměřením na možnosti uplatňování procesního řízení
VÁCLAVÍKOVÁ, Eva
Diplomová práce je zaměřena na problematiku organizace výroby ve vybraném podniku, který se zabývá výrobou a zpracovnáním masa. Dále na uplatňování procesního řízení. V úvodu je vysvětlen pojem konkurence a její vliv na podnikové strategie. Dále jsem popsala logistické řetězce a konkurenci mezi nimi. Pomocí výrobních a ekonomických výsledků jsem zhodnotila situaci v podniku, jak se změnilo množství a cena výrobků v roce 2006 oproti roku 2005. Dále jsem popsala organizační strukturu v podniku a zároveň odpovědnosti vedoucích pracovníků. Pomocí SWOT analýzy jsem poukázala na slabé stránky, které se podnik musí snažit potlačovat pomocí silných stránek a zároveň zaručit připravenosti podniku na příležitosti a ohrožení, vyplývající z konkurence. Součástí vlastní práce je popis hlavních procesů v podniku od zpracování objednávek přes zásobování a dodavatele surovin. Konkrétní výběr a hodnocení dodavatele je znázorněn na modelovém příkladu. Dále jsem se zabývala výrobou, její organizací, plánování a řízením. V neposlední řadě také skladováním a expedicí. Posledním procesem je v organizaci distribuce. Popsala jsem české a zahraniční řetězce. Závěr práce je zaměřen na zhodnocení ekonomické situace, hlavních procesů v podniku a zhodnocení dosavadní struktury řízení.
|
|
Analýza činnosti dopravního operátora
HOUZIMOVÁ, Jana
Diplomová práce je zaměřena na problematiku činnosti dopravního operátora v zasilatelské firmě. V úvodu je vysvětlen pojem zasilatelství a proč je důležitá logistika v dopravě. Dále je popsán vývoj dopravy po roce 1990 a jakými změnami musela přeprava projít v období globalizace. Součástí vlastní práce je postup dopravního operátora od poptávky přes nabídku, objednávku a další činnosti ke konečné realizaci přepravy. Konkrétní průběh přepravy z praxe je znázorněn na modelovém příkladu. Zároveň jsou uvedeny podmínky, za kterých se přeprava uskutečňuje např. platební a dodací podmínky. V dalších kapitolách je přiblížen způsob kalkulace cen ve firmě. Podrobně je popsán systém sběrné služby, který je v podniku realizován v rámci systému CS Expres. Dále je zde popsána problematika skladování včetně zavedení čárových kódů ve skladu a možnosti rozšíření logistických služeb. Závěr práce je zaměřen na rozvojovou strategii firmy.
|
| |
| |
|
Logistika ve vybraném podniku
JURČÍKOVÁ, Markéta
Cílem mé práce je analyzovat distribuční logistiku vybraného podniku, najít obecně platné postupy vedoucí ke zlepšení a úsporám nákladů a pokusit se navrhnout možnosti optimalizace tak, aby došlo ke zlepšení logistických procesů. Jako představitele typického výrobního podniku zajišťujícího výrobu a distribuci ke spotřebiteli jsem si vybrala firmu Opavia.
|
|
Analýza hlavních materiálových toků ve firmě
MRÁZ, Petr
Cílem mé diplomové práce byla analýza hlavních materiálových toků v podniku Prym Consumer CZ s.r.o. V diplomové práci jsem popsal vztahy s dodavateli, kde za zmínku stojí konsignační sklady. Nejvíce jsem se zaměřil na hodnocení skladového hospodářství {--} od popisu skladů až po návrh vlastního řízení zásob.
|
| |
|
Řízení dopravy a skladování produktů v logistických řetězcích, vyžadujících pro zboží úpravu teploty
VEJSADOVÁ, Stanislava
Diplomová práce je zaměřena na problematiku řízení dopravy a skladování produktů v logistických řetězcích ve vybraném podniku. V úvodu je vysvětlen pojem konkurence a důležitost logistiky v dopravě. Dále jsem popsala logistické řetězce, problémy a jejich řešení. Součástí vlastní práce je popis hlavních procesů v podniku od nákupu, výroby a distribuce mléka a mléčných produktů. Popis svozu mléka do mlékáren, jeho zpracování a skladování až po expedici. Jsou zmíněny dodavatelské vztahy, postup objednávání, odbyt a zásobování. Poukázala jsem na provázanost všech společností Madeta Group a.s. a popsala jsem organizační strukturu v podniku a zároveň odpovědnosti vedoucích pracovníků. Práce je zaměřena i na současný stav v podniku {--} ceny mléka, vývoz suroviny do Německa, omezení výroby a následné zavírání poboček, nárůst ceny másla a zhodnocení situace. Závěr práce je zaměřen na zhodnocení celého podniku, ekonomické situace a zhodnocení logistiky daného podniku.
|
| |
|
Správná výrobní a hygienická praxe při zpracování sladkovodních ryb.
SMOLA, Jiří
HACCP a správná výrobní praxe jsou nástroje k zabezpečení potravní bezpečnosti. Technologický postup při zpracování ryb začíná příjmem živých ryb a končí skladováním a expedicí rybích výrobků. Skladování je operace, při které může dojit k ohrožení zdraví spotřebitele. Při nesprávném udržování teploty dochází k pomnožení mikroorganizmů. Skladování probíhá při teplotě 0 {--} 2 °C, která zastaví růst mikroorganizmů. V praxi byl sledován rozdíl průběhu teplot během hodin a dní. Během sledování byla průměrná teplota v 10 hodin dopoledne 2,33 {$\pm$} 1,25°C a průměrná teplota v 10 hodin večer byla 2,11 {$\pm$} 1,19°C. Průměrná teplota během sledování byla 2,10 {$\pm$} 1,03°C. Maximální teplota byla sledována v dopoledních hodinách. Ke zvýšení teploty docházelo při uskladňování nových výrobků. Toto krátkodobé zvýšení může mít vliv na kvalitu výrobků.
|