| |
| |
|
Výběr a metody stanovení indikátorových organismů pro hodnocení vlivů na zdraví a životní prostředí při nakládání s biologicky rozložitelnými odpady: Návrh na metodický návod pro stanovení indikátorových organismů v bioodpadech, kalech z čistíren odpadních vod, digestátech, substrátech, kompostech, pomocných růstových prostředcích, sedimentech a podobných matricích
Státní zdravotní ústav, Centrum hygieny životního prostředí, odborná skupiny hygieny půdy a odpadů, Praha ; Zimová, Magdalena ; Štěpánková, Martina ; Matějů, Ladislava
Metodický návrh předkládá metody pro hodnocení mikrobiologických kvalitativních parametrů pomocí stanovení indikátorových organismů v určených matricích, stanovení indikátorových organismů pro hodnocení účinnosti hygienizace biotechnologických, termálních a chemických procesů zpracovávání bioodpadů a čistírenských kalů.
|
| |
| |
| |
| |
|
CHARAKTERIZACE NOVÝCH DRUHŮ LAKTOBACILŮ A JINÝCH BAKTERIÍ MLÉČNÉHO KVAŠENÍ Z TRÁVICÍHO TRAKTU SAVCŮ A HMYZU
Killer, Jiří ; Kopečný, Jan ; Mrázek, Jakub ; Koppová, Ingrid ; Rada, V. ; Kott, T.
Do skupiny probiotik, která jsou zjednodušeně definována jako „potravní doplňky obsahující přesně definované ţivé mikroorganismy mající prokazatelně pozitivní vliv na zdraví hostitele a zlepšující navíc vyuţívání ţivin“, náleţí především kmeny bifidobakterií, laktobacilů a jiných bakterií mléčného kvašení (druhy r. Lactococcus, Enterococcus, Streptococcus), ale také nepatogenní druhy bacilů (např. Bacillus coagulans), dále nepatogenní Escherichia coli, Propionibacterium freudenreichii a eukaryota v podobě některých druhů kvasinek (Saccharomyces boulardi). Zdá se, ţe výzkum probiotik je v současné době zaměřen na jiţ známé druhy především laktobacilů a bifidobakterií. Vzrůstá tedy význam testování probiotických vlastností jiných druhů bifidobakterií a bakterií mléčného kvašení (dále BMK), stejně tak izolace dosud nepopsaných druhů potenciálně vyuţitelných nejen v humánní medicíně, ale také v chovech hospodářských zvířat a v chovech hospodářsky významného hmyzu (včel a čmeláků).
|
| |
|
The comparison of selected plant cultures as different energy resources
PAVELOVÁ, Lenka
This bachelor thesis was made by form of literature retrieval, eventually added of any tables and graphic design of acquired data and own commentary (discussion) to the literature details. The aim of the work will assess the suitability of selected crops for cultivation in energy use with respekt to growing thein technology and assess the suitability of biomass for different wals of processing and energy recovery. A brief outline of the economic, ecological and economic importace of the topic. In the second chapter of literature review are provided information about renewable energy sources, what the renewable energy resources are, their significance and use. The chapter also discusses the importance and use of biomass as energy source, characteristic of various types of biomass and finally is mentioned the future of biomass. In the third chapter ?Selection and cultivation of plants for energy recovery? summarizes the information about selected woody and non-woody crops characteristic for energy use. It is these crops - grains, maize, fast growing woody plants, monocultures of grass, clover mixture, monoculture legumes, herbs, permanent grassland: the productive and out of productive importance. For individual crops are processed: general characteristics of plants, botanical classification, requirements for habitat, agricultural engineering, harvesting and post harvest treatment. Below are listed possibilities of production and outlined the use of crops for energy purposes. The fourth chapter deals with the ways of using biomass for energy purposes. By using wood, straw and energy crops for direct combustion of biomass to produce biogas and other forms of exploitation. Finally in the fifth chapter is a summary of key findings and recommendations resulting from studying issue, extended tables and graphical processing.
|