Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 36 záznamů.  začátekpředchozí26 - 35další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mikrobiální rizika při výrobě a prodeji cukrářských výrobků
Gallinová, Ludmila
Tato diplomová práce se zabývá problematikou mikrobiální kontaminace při výrobě a prodeji cukrářských výrobků. Definuje, s jakou kontaminací se můţeme u cukrářských výrobků setkat. Vyjmenovává základní a nejdůleţitější patogeny. Také pojednává o tom, jak se kontaminaci vyhnout, jaké metody a postupy se při výrobě a prodeji pouţívají. Součástí této práce bylo experimentální stanovení významných skupin mikroorganismů. Byly provedeny mikrobiologické rozbory vybraných zákusků, které byly zakoupeny ve dvou různých prodejnách. Dále byly v rámci práce provedeny stěry na různých místech prodejny a kontrolní měření na přítomnost mikroorganismů ve vzduchu.
Patogeny lýkohuba smrkového Dendroctonus micans (Curculionidae: Scolytinae)
Fabiánová, Barbora ; Holuša, Jaroslav (vedoucí práce) ; Lukášová, Karolina (oponent)
Tato práce se zabývá druhovému spektru patogenů, které napadají kůrovce Dendroctonus micans. Cílem této práce bylo zjistit druhové spektrum patogenů v traktu D. micans. Vzorky byly získány z lokality Liptovký Hrádok na Slovenku. Sběr vzorků probíhal na čtyřech lokalitách a to v dubnu roku 2015. Získané vzorky pocházeli z Picea orientalis a uchovávaly se v mrazáku o teplotě -17°C. Celkem se vypitvalo 154 kůrovců. Samice výrazně převažovali nad samci. Samic bylo 123 a samců 8 u 23 jedinců nebylo možné určit pohlaví. Po provedení pitev všech vzorků, se nalezly mimo střevní červi a to v 88 případech. Jiný patogen nalezen nebyl. Dalším možným přínosem této práce bylo prozkoumání domněnky, zda patogeny mohou nebo nemohou být bezpečně a efektivně použity v biologickém boji proti D. micans.
Sledování úrovně hygieny a účinnosti sanitace v podniku veřejného stravování
Prokopová, Lenka
Diplomová práce se věnuje specifikaci jednotlivých nebezpečí, s nimiž se nejčastěji setkáváme ve veřejném stravování. Pozornost je zaměřena na biologické nebezpečí, a to hlavně na bakterie, které mohou stát za kažením potravin a jejich rizikovostí pro konzumenta. Aby se v provozu předcházelo vzniku jednotlivých nebezpečí, je nutné se řídit související legislativou. Průběh sanitace je ověřován mikrobiologickými analýzami. Kultivace stěrů byla zaměřena na detekci čeledi Enterobacteriaceae, celkového počtu mikroorganismů, plísní a kvasinek, skupiny koliformních bakterií, Listeria monocytogenes a Salmonella ssp. K detekci byly použity metody kultivace na živných půdách dle ISO norem, k detekci skupiny koliformních bakterií, Listeria monocytogenes a Salmonella ssp. byly využity detekční sety pro patogeny (Path-Chek Hygiene Pathogen Detection). Pomocí těchto metod bylo opakovaně detekováno pochybení v sanitaci nalezením jak koliformních bakterií, čeledi Enterobackteriaceae, tak i Listeria monocytogenes. Statisticky nejrizikovější plochou v kuchyni z pohledu celkového počtu mikroorganismů byl opět kuchyňský mixer. Z pohledu četnosti výskytu čeledi Enterobacteriaceae byl opět mixer. Možným důvodem kontaminace pracovních ploch bylo použití kuchyňských houbiček a hadříků.
Patogenní mikroorganismy v masných výrobcích
FARKOVÁ, Barbora
Cílem práce je analýza a deskripce mikroorganismů vyskytujících se v masných výrobcích. Práce má již z povahy zadání rešeršní charakter, proto jsou jako vědecké metody zvoleny analýza odborné literatury a následná deskripce zjištěných poznatků. První kapitola je zaměřena na charakteristiku mikroorganismů a jejich rozdělení z několika hledisek. Kapitola 2 se již týká konkrétních rodů mikroorganismů, které byly s použitím širokého spektra literárních zdrojů podrobně charakterizovány, včetně zástupců, kteří se mohou vyskytovat v mase a masných výrobcích. Úvod kapitoly 2 je věnován alimentárním onemocněním ? intoxikacím a toxoinfekcím, které se mohou u člověka objevit po požití nesprávně tepelně upravené potraviny nebo díky špatnému skladování. Jedna z podkapitol kapitoly 2 je zaměřena na plísně, které bývají v rešeršních mikrobiologických pracích často opomíjeny, přestože jsou velmi významným patogenem a nežádoucím prvkem v potravinách. Další kapitola je věnována masným technologiím a zahrnuje terminologii, která se v tomto oboru používá. Navíc shrnuje základní požadavky, předpoklady a normy s masným průmyslem spojené.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 36 záznamů.   začátekpředchozí26 - 35další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.