National Repository of Grey Literature 27 records found  beginprevious21 - 27  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Oxygen blood saturation measurement
Šmíd, Josef ; Kolář, Radim (referee) ; Chmelař, Milan (advisor)
This thesis works with measuring possibilities of blood oxygen saturation, analysis methods used and their calibration. It also deals with design of the block diagram of pulse oximeter for measuring blood oxygen saturation.
Hemoglobin-mediated oxidation of marine liposomes
Škrabalová, Lada ; Mozuraityte, Revilija (referee) ; Rustad, Turid (advisor)
Cílem této práce bylo studium mechanismu oxidace lipidů katalyzované hovězím methemoglobinem a zhodnocení účinků různých experimentálních podmínek a antioxidantů (EDTA, askorbová kyselina, kávová kyselina, a-tokoferol, d-tokoferol, astaxanthin a L-askorbyl-6-palmitát) na methemoglobinem zprostředkovanou oxidaci lipidů v modelovém systému liposomů připravených z fosfolipidů. K monitorování oxidace lipidů při pH 5,5 a teplotě 30 °C bylo použito spotřeby kyslíku. Pro zhodnocení antioxidační aktivity v modelovém systému liposomů se ukázaly být důležitými faktory typ prooxidantu a koncentrace prooxidantu a antioxidantu. Dalšími důležitými faktory jsou struktura molekuly antioxidantu, jeho hydrofilita/lipofilita a umístění v systému. Všechny testované antioxidanty ve všech koncentracích (kromě koncentrace 0.1 % astaxanthinu and 0.1 % askorbyl palmitátu) inhibovaly oxidaci vyvolanou methemoglobinem. Účinnost antioxidantu stoupala s jeho zvyšující se koncentrací. Koncentrace 0.1 % astaxanthinu neměla žádný vliv na oxidaci liposomů. Koncentrace 0.1 % askorbyl palmitátu měla prooxidační efekt, který lze vysvětlit prooxidačním působením radikálu askorbylu, který může urychlit štěpení hydroperoxidů. Volné železo uvolněné z methemoglobinu se podílelo jen velmi málo na oxidaci liposomů, zatímco část prooxidační aktivity methemoglobinu byla přisouzena tvorbě singletového kyslíku (methemoglobin jako fotosenzitizátor). Antioxidační aktivita astaxanthinu, askorbyl palmitátu a tokoferolu byla z části přisouzena schopnosti zhášet singletový kyslík. Ovšem hlavním prooxidačním mechanismem methemoglobinu se ukázal být rozklad lipidových hydroperoxidů, tvorba volných radikálů a hypervalentních forem hemoglobinu. EDTA utlumila oxidaci liposomů díky chelataci přechodných kovů obsažených v liposomech a chelataci volného železa přítomného v methemoglobinovém roztoku. Velmi důležitým antioxidačním mechanismem (který vykazují askorbyl palmitát, askorbová a kávová kyselina) se ukázala být redukce hypervalentních forem hemoglobinu. Askorbová kyselina, kávová kyselina, tokoferoly a astaxanthin inhibovaly methemoglobinem zprostředkovanou oxidaci lipidů odstraňováním volných radikálů. Při použití peroxidu vodíku nebyl pozorován žádný vliv na oxidaci liposomů vyvolanou methemoglobinem. Působení vysoké teploty (tepelná denaturace) mírně utlumilo oxidaci. Významná inhibice oxidace byla pozorována u liposomů obsahujících TPP (triphenylphosphin), což značí, že je methemoglobinem vyvolaná oxidace liposomů závislá na přítomnosti již vzniklých lipidových peroxidů. Výsledky této práce přispívají k hlubšímu pochopení prooxidačních a antioxidačních mechanismů a faktorů, které ovlivňují oxidaci liposomálních roztoků, buněčných membrán a emulzí typu olej ve vodě stabilizovaných fosfolipidy.
Evaluation of antioxidant effect using different analytical methods
Kristinová, Věra ; Mozuraityte, Revilija (referee) ; Rustad, Turid (advisor)
Cílem diplomové práce je zhodnotit antioxidační účinky pěti různých sloučenin s potenciálním využitím jako antioxidanty v potravinách (propylgalát, kávová kyselina, ferulová kyselina, p-kumarová kyselina a L(+)-askorbová kyselina), a to prostřednictvím čtyř běžně používaných testů antioxidační kapacity (FC, FRAP, DPPH, ABTS) a v modelovém systému liposomů za použití volného železa (Fe2+, Fe3+) a hovězího hemoglobinu jako prooxidantů se zvláštním zaměřením na různé koncentrace testovaných sloučenin v systému. K nepřetržitému monitorování oxidace lipidů při pH 5,5 a teplotě 30 °C je použita spotřeba kyslíku. Výsledky této práce mají přispět k lepšímu pochopení základních pro- a antioxidačních mechanismů a faktorů ovlivňující oxidaci buněčných membrán, liposomálních roztoků a emulzí typu olej-ve-vodě stabilizovaných fosfolipidy.
Influence of dietary components and redox enzymes on intestinal microbiota proliferation in the tick \kur{Ixodes ricinus}
KUČERA, Matěj
In this work, we have analysed the temporal dynamics of gut-dwelling bacteria and Borrelia in the gut of the deer tick Ixodes ricinus. Using quantitative PCR, we have shown that levels of the tick intestinal microflora are profoundly decreased at later stages of feeding on whole blood but not on serum. Even though we noted that host complement system manages to interfere with Borrelia viability in vitro, we did not see any effect of host complement on Borrelia acquisition in adult ticks in vivo. However, we revealed that host hemoglobin is essential for Borrelia proliferation in the tick gut. All together, these data imply that, during feeding, levels of gut-dwelling bacteria and Borrelia are determined by the host. While hemoglobin seems to be detrimental for gut-dwelling bacteria, Borrelia require it in order to proliferate. During off-host stage, we showed that levels of gut-dwelling microflora are regulated by an intestinal transmembrane enzyme Dual oxidase. In conclusion, we aimed, and mostly succeeded, to perform pilot experiments describing the biology of a complex process of regulating gut microflora in the vector Ixodes ricinus and extend it by its impact on Borrelia acquisition
Seasonal dynamics of selected blood parametres of selected flesh breeds of sheep bred in foothills conditions
ŽÁČKOVÁ, Klára
Sheep breeding is nowadays a developing branch of agriculture again. There is a lot of different breed and they react distinctly on the same conditions of the enviroment. Sheep of breeds charollais, suffolk, šumavská ovce and valaška bred in similar conditions were observed in spring and autumn of years 2007 and 2008. In these seasons were taking blood samples (from {$\pm$}7{--}24) ewes and lambs and were analyzed in hematology laboratory. There were determined haemoglobin level, haematocrit indicator, erytrocytes and leucocytes levels, glucose, cholesterol, triglycerides levels, urea and plasmatic proteins, activity of ALP and GMT enzymes, phosphor, calcium, magnesium, zinc and copper levels. The main objective of this project was determine seasonal changes in observed parametres. Next objectives were determine different changes in blood parametres in different breeds and different aimes of breeds. There were recognized that all the observed breeds don`t react the same way on similar conditions. There were not provably determined seasonal changes in observed parametres, but average Hb level was higher in autumn than in spring. Urea level was conversely higher in spring season than in autumn. The demostrable fact is, that the similar conditions induce different answers not only in different breeds but also in different aimes of breeds.

National Repository of Grey Literature : 27 records found   beginprevious21 - 27  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.