Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 37 záznamů.  začátekpředchozí18 - 27další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Potravinářské a kosmetické využití technického konopí
Puškárová, Radka ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá využitím konopí v kosmetice a potravinářství. V teoretické části je konopí charakterizováno z hlediska obsahu aktivních látek. V experimentální části se práce zaměřuje na charakterizaci odrůd konopí Carmagnola a Ferimon z hlediska obsahu aktivních látek (polyfenoly, kanabinoidy, mastné kyseliny a vitamín E). Dále na přípravu kosmetických přípravků s obsahem konopných extraktů na boj proti akné. U přípravků a extraktů byl testován antimikrobiální účinek proti bakteriím Propionibacterium acnes, Micrococcus luteus, Escherichia coli a kvasince Candida glabrata. U konopného semínka byl zjišťován obsah mastných kyselin a vitamínu E v oleji. Z výsledků práce vyplývá, že největší množství aktivních látek obsahují extrakty ze sušeného květu, které mají i největší antimikrobiální účinek proti všem typům bakterií, nepůsobily však na kvasinku. Kosmetické přípravky nejevily téměř žádný inhibiční efekt v důsledku nízké koncentrace účinných látek. Konopné semínko obsahovalo velké množství PUFA a esenciálních mastných kyselin. Vitamín E byl potvrzen ve všech olejích získaných ze semínek.
Hypertension and Nutrition: Fat-soluble Vitamins A, D and E
Weber, Jakub ; Vlček, Jiří (vedoucí práce) ; Hronek, Miloslav (oponent)
Hypertension and nutrition: Fat-soluble vitamins A, D and E Weber J1 , Vlcek J1 , Suarez-Varella MM2 1 Department of Social and Clinical Pharmacy, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Charles University in Prague, Czech Republic 2 Department of Preventive Medicine and Public Health, Faculty of Pharmacy, University of Valencia, Spain Arteriální hypertenze je nemoc, postihující lidstvo celosvětově, a proto je považována nejen za problém zdravotnický, ale také socioekonomický. Studie se proto snaží identifikovat spojení mezi potravou a prevalencí hypertenze. Cílem studie bylo určit, zda-li příjem lipo-solubilních vitamin A, D a E ovlivňuje výskyt arteriální hypertenze. Výzkum byl založen na výsledcích projektu Hortega a proveden na náhodném vzorku 1 514 jedinců ve věku 21 až 89 let, z nichž 50.3 % byly ženy a 49.7% muži. Vzorek byl rozdělen na dvě skupiny. S normálním tlakem, starší 40-ti let (n = 429; 28.3 %) a hypertonici starší 40 let.(n = 246;16.2 %). Biochemické a antropometrické vyšetření byly provedeny za užití standardních postupů.Příjmy živin byly odhadnuty za použití validovaných dotazníků, dosažené vzdělání, socioekonomický status, bydliště, zdravotní návyky, konzumace alkoholu, kouření a existence komorbitit byla vzata v úvahu. Získaná data byla porovnána pomocí ANOVA a Chi- squre, analýza...
Sledování obsahu vitaminu E ve vzorcích obilovin
Cibulcová, Pavla ; Borkovcová,, Ivana (oponent) ; Benešová, Karolína (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá analýzou vitaminu E ve vzorcích obilovin, jmenovitě ječmene a pšenice a z nich vyrobeného sladu. Vybrané vzorky byly ošetřeny výbojem nízkoteplotního plazmatu, fungicidem a biologickým mořením, za účelem likvidace plísní a mykotoxinů. Cílem práce bylo zjistit, jaký vliv má dané ošetření, kombinace více druhů tohoto ošetření, na změny obsahu vitaminu E v zrnu a sladu. Zda se nesnižuje obsah zdravotně pozitivních látek a nezamezuje se dalšímu využití zrna pro potravinářské, sladařské, případně krmivářské účely. Teoretická část je věnována vlastnostem, výskytu, biochemii a významu vitaminu E pro živé organismy. Dále je věnována vlastnostem obilovin, které jsou významným zdrojem vitaminu E. Popsána je také výroba sladu a ošetření vzorků. Experimentální část popisuje polní pokus, jednotlivé druhy ošetření, extrakci vitaminu E ze vzorků a stanovení obsahu vitaminu E vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s fluorescenční detekcí. Získané výsledky jsou srovnány s aktuální literaturou. Bylo zjištěno, že dané ošetření nemá významný negativní vliv na obsah vitaminu E.
Nejvýznamnější potravinové zdroje lipofilních vitaminů
Šafránková, Simona ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Táborský, Jan (oponent)
Základní poznatky o živinách a jejich potřebě by měly být nedílnou součástí vzdělání každého člověka. Mezi nezbytné živiny zajišťující plnohodnotné fungování organismu patří vitaminy. Vitaminy jsou esenciální látky, které mají v lidském organismu významnou úlohu. Hrají důležitou roli při procesech vstřebávání a výměny látek mezi vnějším prostředím a živým organismem. Vzhledem k tomu, že k jejich objevení došlo teprve v průběhu 20. století, výzkumy o jejich účincích na lidský organismus stále probíhají. Vitaminy jsou rozlišeny do dvou základních skupin, vitaminy rozpustné ve vodě, tzv. hydrofilní (skupina vitaminů B a vitamin C) a vitaminy rozpustné v tucích, tzv. lipofilní (vitamin A, D, E, K). Vitamin A je důležitý pro zajištění správného vidění a rozeznávání barev. Podporuje růst a kvalitu kostí, a je potřebný pro správný vývoj plodu. Vyskytuje se v potravinách živočišného původu, jako jsou mléčné výrobky, mléko, maso, a játra. V potravinách rostlinného původu je zastoupen mnoha provitaminy, z nichž nejvýznamnější je beta karoten. Velmi bohatým zdrojem těchto provitaminů jsou listové zeleniny, jako jsou špenát nebo zelí. Doporučená denní dávka vitaminu A je podle norem České republiky 800 mikrogramů. Tato potřeba závisí na pohlaví a věku jedince. Nedostatek vitaminu A způsobuje světloplachost a zhoršené vidění. Nadbytek vitaminu A může být pro organismus toxický. Zajímavé je, že beta karoten za toxický považován není. Vitamin A se řadí mezi labilní vitaminy. Je citlivý na teplo, světlo a kyslík. Ztráty při šetrné přípravě pokrmů a při obvyklých stravovacích zvyklostech činí přibližně 20 %. Vitamin D tvoří skupina několika biologicky účinných látek, z nichž nejvýznamnější je vitamin D2, ergokalciferol, vyskytující se v potravinách rostlinného původu, a vitamin D3, cholekalciferol, přítomný v živočišných zdrojích potravin. Vitamin D se v lidském organismu chová jako hormon, tzn., že vzniká na jednom místě organismu, ale působí v jiné části těla. Zajišťuje příjem a vstřebávání vápníku a fosforu a udržuje jejich rovnováhu. Dále podporuje imunitní systém a může pomoci při léčení lupénky. Doporučená denní dávka vitaminu D se pohybuje mezi 2,5 až 10 mikrogramů. Vyšší potřebu mají těhotné a kojící ženy a také kojenci a děti. Nedostatek vitaminu D porušuje homeostázu vápníku a metabolismus fosfátů. Nadbytek vitaminu D způsobuje hyperkalcémii. Nejvýznamnější potravinové zdroje vitaminu D jsou játra, olej z rybích jater, tuk mořských ryb, fortifikované margaríny a mléko. Vitamin D je citlivý na kyslík a světelné záření, skladováním ani přípravou pokrmů není aktivita vitaminu D výrazně ovlivněna. Vitamin E je významným antioxidantem. Je důležitý pro udržení zdravé buněčné stěny, kůže, svalů, nervů, erytrocytů, srdce a také je potřebný pro správnou funkci krevního oběhu. Doporučená denní dávka vitaminu E je 8 až 20 mg. Jeho potřeba se zvyšuje při vystavování se slunečnímu záření a škodlivým vlivům, při zvýšené tělesné námaze a při přijímání většího množství nenasycených mastných kyselin. K nedostatku vitaminu E u zdravých lidí v podstatě nedochází, neboť je zastoupen téměř ve všech základních druzích potravin. K hypervitaminóze vitaminu E dochází také jen zřídka, jelikož přijímáním běžné stravy žádné riziko předávkování nehrozí. Nejvýznamnějším zdrojem vitaminu E jsou rostlinné oleje (slunečnicový a řepkový), ořechy, kukuřice, hrášek, obilné výrobky, tmavě zelená listová zelenina, vejce, játra a vnitřnosti. Vitamin E je považován za nejstabilnější lipofilní vitamin. Zpracováním potravin dochází jen k minimálním ztrátám tokoferolu, tyto ztráty činí přibližně 10 %. Vitamin K v lidském organismu podporuje srážlivost krve a společně s vitaminem D se podílí na neustálé tvorbě a přestavbě kostí. Zdrojem vitaminu K jsou potraviny rostlinného i živočišného původu, např. maso, játra, mléko, zelenina a ovoce. Doporučená denní dávka vitaminu K se pohybuje okolo 0,01 až 0,14 mg. Nižší potřebu příjmu vitaminu K mají kojenci a děti do tří let. Nejčastější příčinou hypovitaminózy vitaminu K je narušení střevní mikroflóry podáváním různých léčiv, např. antibiotik. Příliš vysoké dávky vitaminu K se mohou v organismu hromadit a vést k rozpadu erytrocytů, k poškození jater a u dětí mohou způsobit žloutenku. O stabilitě vitaminu K doposud není známo mnoho informací. Bylo zjištěno, že se vitamin K rychle rozkládá na světle, ale jeho ztráty při přípravě pokrmů jsou minimální.
Vliv antioxidantů (selen, vitamin C a E) na biochemické ukazatele ejakulátu kanců
Vaněk, Dušan
Cílem diplomové práce bylo vypracovat rešerši odborné literatury zabývající se významem selenu, vitaminu C a vitaminu E pro organismus a jejich vlivu na antioxidační mechanismy v organismu. Následně byl selen, vitamín C a E experimentálně aplikován do výživy Sus scrofa f. domestica a poté byl sledován a zhodnocen vliv na biochemické ukazatele ejakulátu (antioxidační kapacita, koncentrace selenu, aktivita enzymů). Do pokusu bylo zařazeno 10 kanců plemene Duroc. Všem zvířatům bylo zkrmováno 3,3 kg základní krmné směsi, která obsahovala 0,02 mg selenu, 9,9 mg vitamínu E a 16 mg vitaminu C na kilogram krmné směsi. Experimentální skupině kanců bylo do krmné dávky přidáváno 0,5 mg selenu (selenomethionin); 70 mg vitamínu E (alfa-tokoferol) a 350 mg vitamínu C (kyselina askorbová) na kilogram krmiva. Doplnění organického selenu, vitaminu C a E mělo na sledované biochemické ukazatele vliv. Zvýšila se antioxidační kapacita organismu, hladina GSH-Px a superoxiddismutázy. Hladina metalothioneninu a hladina selenu zůstaly relativně nezměněny. Výsledky použitých metod ukázaly, že suplementace antioxidantů do krmiva kanců ovlivní antioxidační mechanismy organismu zvířat.
Vliv antioxidantů (selen, vitamin C a E) na spermatogenezi kanců
Svačinová, Lucie
Cílem diplomové práce bylo prověřit vliv antioxidantů, vitamínu C, vitamínu E a selenu na spermatogenezi plemenných kanců. Kvalita ejakulátu byla hodnocena pomoci kvalitativních a kvantitativních hodnot (objem ejakulátu, motilita, koncentrace spermatu a počet abnormálních spermií). Experiment byl proveden na inseminační stanici kanců (ISK) ve Velkém Meziříčí. Do pokusu bylo zařazeno 12 kanců plemene Duroc. Kanci byli rozděleni do dvou skupin. U první experimentální skupiny kanců (n=6) bylo do krmné dávky přidáváno 350 mg vitamínu C (kyselina askorbová); 70 mg vitamínu E (alfatokoferol) a 0,5 mg selenu (selenomethionin) na kilogram diety. Druhá skupina zvířat (n=6) sloužila jako kontrolní a množství vitamínu C, vitamínu E a selenu ji nebylo navýšeno. Pokus probíhal 90 dní (červen -- srpen). U kontrolní skupiny se objem ejakulátu do 60. dne pokusu zvyšoval, ale v poslední etapě výrazně klesl, celkově o 19%. U pokusné skupiny měl stále vzrůstající tendenci a celkově se zvýšil o 32%. Motilita spermií se u kontrolní skupiny snížila z původních 69 % na 54% a u pokusné skupiny se naopak zvýšila o cca 1%. U sledování koncentrace spermií se u kontrolní skupiny koncentrace zvýšila o 6% a u pokusné snížila o 24 %. Počet abnormálních spermií se u kontrolní skupiny zvýšil o cca 1%, v experimentální skupině se počet patologických spermií zvýšil o 30%. Na základě našich výsledků, lze konstatovat, že selen, vitamín E a C nemají zcela prokazatelný účinek na kvalitu ejakulátu kanců. Musíme ovšem brát v úvahu letní období, ve kterém experiment probíhal. V tomto časovém intervalu na zvířata působily vyšší teploty, které se mohly negativně podepsat na celkovém výsledku.
Možnosti alternativního využití chmele na základě obsahu antioxidantů
Tvrdoňová, Barbora
Cílem bakalářské práce bylo stanovení aktivity vitaminu E a jejich izomerů a dále průzkum trhu doplňků stravy s obsahem vitaminu E a chmele. Vzorky pro stanovení vitaminu E byly odebrány v roce sklizně 2013 ze dvou chmelnic různých odrůd (Premiant a Sládek). Z jednotlivých chmelnic bylo odebráno 8 vzorků. Z výsledků stanovení vyplývá, že odrůda Premiant měla v průměru vyšší aktivitu vitaminu E od 119,3 do 135,6 mg.kg-1, oproti odrůdě Sládek, kde bylo stanoveno nezanedbatelné množství jednotlivých izomerů a tím pádem také vysoká aktivita vitaminu E, která však byla nižší než u odrůdy Premiant a pohybovala se v rozmezí od 86,0 do 92,9 mg.kg-1. Toto množství by se dalo alternativně využít mimo pivovarské účely, což bylo jedním z vytyčených cílů. Z průzkumu trhu vyplývá široká nabídka chmelových produktů, určených zejména pro pivovary k výrobě piva. Dále vysoká variabilita cen, ale také různorodost produktů od farmaceutických výrobků až po kosmetiku. Práce obsahuje přehled produktů s chmelem a doplňků stravy s obsahem vitaminu E.
Studium obsahových látek chmele : obsah a složení silic a vybraných antioxidantů v chmelových šišticích /
Pluháčková, Helena
Cílem této práce bylo stanovení obsahu a složení silic v chmelových šišticích s ohledem na rok výsadby chmelnice a vybrané odrůdy chmele (Sládek, Premiant, Žatecký poloraný červeňák) z Tršické chmelařské oblasti. Dále porovnání obsahu a složení silice u nejvýznamnější české odrůdy chmele Žatecký poloraný červeňák z chmelařských oblastí České republiky (Žatecko, Úštěcko, Tršicko) s ohledem na rok výsadby chmelnice, dále bylo cílem stanovit obsah izomerů a aktivitu vitaminu E v chmelových šišticích. Vzorky chmelových šištic byly odebrány z Tršické chmelařské oblasti s ohledem na odrůdu a rok výsadby, ve sklizňových letech 2009-2011, pro stanovení obsahu a složení silic, ale také byla u těchto vzorků v letech 2010 a 2011 stanovena aktivita vitaminu E a jeho izomerů. Pro stanovení vlivu prostředí tj. chmelařských oblastí a roku výsadby na obsah a složení silic z Úštěcké a Žatecké oblasti. Z dosažených výsledků vyplývá, že nejvyšší obsah silic byl zjištěn ve vzorcích odrůdy Sládek (1095-1946 ul.100g-1), oproti tomu nejnižší obsah silic byl zjištěn u odrůdy ŽPČ (271-478 ul.100g-1), avšak s významným podílem složky silice farnesen. Odrůda Premiant vykázala nejvyšší aktivitu vitaminu E v intervalu od 32,10 do 120,98 mg.kg-1. Z výsledků chmelařských oblastí vyplývá potřeba rovnoměrné obnovy chmelnic, vzhledem k tomu, že věková struktura porostů chmele je jedním z významných faktorů ovlivňující výnosovou stabilitu. Věková struktura porostů chmelnic je v především v Úštěcké a Žatecké oblasti dlouhodobě nevyhovující, nejvyšší obsah silic byl zjištěn ve vzorcích z lokality Tršicko.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 37 záznamů.   začátekpředchozí18 - 27další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.