Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 27 záznamů.  začátekpředchozí18 - 27  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Odchov osiřelých hříbat
Janková, Anna
Cílem práce bylo zjistit způsoby odchovu sirotků. V praktické části, která je slo-žena z rozhovorů s většími hřebčíny a z vyhodnocení výsledků dotazníkového šet-ření, které bylo zaměřeno spíše na menší chovatele, jsem zjistila, že ve velkých hřebčínech se sirotci téměř nevyskytují, a když ano, nestává se, že by uhynuli. U drobnějších chovatelů bývá osiření častější, nicméně úhyny sirotků se pohybují kolem 6 %. Hřebčíny bývají také lépe připravené na možnost osiření, mívají v zásobě zmražené kolostrum a poté možnost hříbě dobře socializovat ve skupině, což u malých chovatelů běžné nebývá. Sirotci bývají využíváni standardně jako jejich vrstevníci a zvláštní ohledy se na ně neberou. Nicméně tato hříbata bývají postižena po sociální stránce a často je s nimi zhoršená manipulace. Ztotožňují se totiž často spíše s lidským, než koňským druhem.
Vliv kvality mleziva na růst a zdravotní stav telat
BERÁNKOVÁ, Anna
Bakalářská práce předkládá shrnutí o významu mleziva, jeho složení a porovnání se zralým mlékem. Mlezivo obsahuje důležité bílkoviny, které zajišťují zdravotní stav telete. Celková bílkovina v mlezivu obsahuje životu důležité imunoglobuliny, které se podílejí na imunitě telat. Pro kvalitní napojení a budoucí zdraví telat, je potřeba včasné napojení kvalitním mlezivem a také podat teleti odpovídající množství. Další důležitou etapou v životě telete, přispívající k dobrému růstu a zdraví, je krmná technika, která je popsána v příslušném oddílu literárního přehledu. Dále je zde charakterizován význam a úloha kolostrálních imunoglobulinů. Metodika předkládá aplikované metody měření kvality mleziva a měření celkové bílkoviny z krevního séra telat. Ve vlastním výzkumu byly zpracovány informace, které poskytl podnik VHD Hradiště. Zde byla práce zaměřena na matky telat a vlivy působící na kvalitu jejich mleziva, dále na telata a množství vstřebaných imunoglobulinů do jejich krevního oběhu po napojení mlezivem. Vybrané vlivy působící na kvalitu mleziva, zdraví telat a jejich hmotnost jsou zpracovány do tabulek a grafů. Ve výsledcích nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly.
Vliv mléčné užitkovosti a ročního období na kvalitu mleziva dojnic českého strakatého skotu ve vybraném podniku
Provazník, Jan
Cílem diplomové práce bylo zhodnocení vlivu mléčné užitkovosti a ročního období na kvalitu mleziva dojnic českého strakatého skotu ve vybraném chovu. Mezi sledované parametry byly zařazeny sušina, hustota, refrakce, aktivní kyselost a obsah imunoglobulinu (IgG). K danému problému byl zpracován literární přehled. Sledované vzorky pocházely ze zemědělského podniku Agrodružstvo Tištín. Vzorky byly odebírány v průběhu celého roku (od 17. 4. 2014 do 18. 1. 2015). V tomto období bylo odebráno 39 vzorků mleziva, vždy od předem vybraných dojnic, které začínaly druhou laktaci. Naměřené hodnoty byly statisticky zpracovány. Dosažené výsledky poukazují na to, že dojnice s vyšší mléčnou užitkovostí mají mlezivo méně kvalitní. Roční období ovlivnilo kvalitu mleziva tím způsobem, že dojnice otelené v zimě a na podzim měly mlezivo kvalitnější. Při posuzování vlivu zdravotního stavu jsme zjistily, že průměrné hodnoty mleziva od zdravých neléčených dojnic vykazují vyšší hodnoty hustoty, refrakce a obsahu IgG.
Vliv vybraných faktorů na kvalitu mleziva a odchov telat v období mléčné výživy
DVOŘÁKOVÁ, Petra
Základem každého chovu je úspěšná reprodukce. Bez kvalitní péče o plemenici během březosti a následné péče o krávu a tele nemůže podnik prosperovat. Je řada aspektů, které se mohou negativně podepsat na kvalitě mleziva, kterým je tele napojeno. Cílem této práce bylo zpracování literárního přehledu o vlivech působících na kvalitu mleziva a odchov telat v období mlezivové a mléčné výživy. Mezi zkoumané vlivy bylo vybráno pořadí laktace, věk při prvním otelení, úroveň užitkovosti, roční období narození telete, délka doby stání na sucho a odchod očistků. Data pro zpracování bakalářské práce byla získána ze sestav evidence skotu a kontroly užitkovosti Zemědělského družstva Černovice od května 2013 do prosince 2014. Do sledovaného souboru bylo vybráno celkem 243 dojnic a 233 telat českého strakatého skotu . U sledovaných souborů dojnic byla vyhodnocena kvalita (hustota) mleziva dle pořadí laktace, věku při prvním otelení, úrovni užitkovosti, ročního období narození telete, délky doby stání na sucho, mezidobí a odchodu očistků. Dále byly ověřovány korelační vztahy mezi pořadím laktace a kvalitou mleziva, věkem při prvním otelení a kvalitou mleziva, úrovní užitkovosti a kvalitou mleziva, ročním období narození telete a kvalitou mleziva, dobou stání na sucho a kvalitou mleziva, odchodem očistků a kvalitou mleziva, délkou mezidobí a kvalitou mleziva, životaschopností telat a kvalitou mleziva.
Posouzení problematiky průjmů u telat ve vybraném chovu s tržní produkcí mléka
POLÁČKOVÁ, Eva
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnocení průjmových onemocnění u telat v závislosti na úrovni poporodní péče o novorozená telata v chovu skotu s tržní produkcí mléka. Ve vybraném chovu bylo v období 2013 - 2015 vyhodnoceno celkem 299 porodů. Celkový úhyn telat byl pod 7 %, z toho úhyn v důsledku průjmových onemocnění představoval necelá 3 %. Kvalita mleziva byla posouzena ze 74 % jako vynikající. Pasivní imunizace byla ověřována stanovením celkového obsahu bílkovin v krvi telat, 72 % telat bylo správně napojených. V ideálních hygienických podmínkách proběhlo 60 % porodů a u 25 % z nich byl zjištěn výskyt průjmů u telat. Naproti tomu ve špatných hygienických podmínkách bylo u 65 % porodů potvrzeno průjmové onemocnění telat.
Zásady optimálního odchovu hříbat
Volná, Šárka
Cílem mé práce je především popsat vývoj hříběte od narození do jeho 2 let a podrobněji se věnovat jak anatomické stavbě těla, tak i psychickému stavu hříběte. Neopomenu popsat chování hříběte po porodu a význam mleziva. Jelikož zdraví hraje nejdůležitější roli v životě hříběte, uvedu ve své práci jejich běžné, nejčastější a nejzávažnější onemocnění a způsoby, jak lze těmto chorobám předcházet a jak je léčit. Podstatné je také to, aby se hříbatům věnovala zvýšená pozornost již v raném věku, s nutností je alespoň pravidelně očkovat a odčervit, a poskytovat jim dostatek krmiva a vitamínů. Pokud máme hříbě po zdravotní stránce v pořádku, věnujeme pozornost také jeho výchově a základnímu výcviku, aby nás v jeho dospělosti nepřekvapilo svou sílou. Mým hlavním cílem psaní této práce je zjištění, za jakých podmínek a v jakém pro-středí je nejlepší odchov a správný vývoj hříběte.
Vybrané vlivy působící na tržní produkci klisního mléka
Hájková, Lucie
Tato bakalářská práce se zabývá vybranými vlivy působícími na tržní produkci klisního mléka. Skládá se ze dvou částí. První část je teoretická a zabývá se složením klisního mléka. V rámci této části byl proveden odběr a rozbor vzorku mléka od klisny plemene Hafling. V této části jsou zahrnuty i vlivy, které působí na produkci klisního mléka. Sledovanými vlivy bylo pořadí laktace, krmná dávka, roční období a plemeno. Druhá část se zabývá vlastním návrhem výstavby farmy s produkcí klisního mléka. Popisuje budovy, které budou součástí farmy, a to především stáje pro chovaná zvířata, dojírnu a mlékárnu na produkci klisního mléka a další stavby, které se budou využívat v rámci jezdeckého oddílu. Dále charakterizuje hospodářská zvířata, která se budou na farmě chovat a zaměření chovu těchto zvířat. V závěru jsou popsány nabízené služby včetně ceníku. V rámci návrhu byl proveden průzkum v obci Drnovice. Bylo dotazováno 21 rodin s dětmi. Na základě tohoto dotazníku byl vyhodnocen zájem o klisní mléko a o produkty z klisního mléka.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 27 záznamů.   začátekpředchozí18 - 27  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.