National Repository of Grey Literature 14 records found  previous11 - 14  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Effect of climbing ability on energy expenditure of climbing
Kodejška, Jan ; Baláš, Jiří (advisor) ; Malý, Tomáš (referee)
The aim of the study was to evaluate the relation between climbing performance and energy demands while climbing through a specific submaximal test. The sample consisted of twenty-six climbers (age 26,8 ± 3,3 years, weight 70,6 ± 6,2 kg, height 177,6 ± 6,5 cm). Climbers were deliberately chosen so that their performance covers as much scale difficulty of UIAA (Union Internationale des Associations d'Alpinisme) as possible. The performance was given by the climbers currently the highest ascent in the style of RP (Red Point). Performance of these climbers ranged between 4 to 10 degrees UIAA. Climbers were subjected to submaximal climbing test, which lasted three minutes in one slope. They moved at a constant speed of 25 movements. min-1 on climbing route, already known in advance, the slope after 3 minutes changed from 90 ř to 105 ř. VO2 (oxygen consumption), SF (heart rate) and VE (minute ventilation) significantly correlated with climbing performance of RP (90ř, VO2, r = - 0,82; SF, r = -0,66, VE, r = - 0,77; 105ř, VO2, r = - 0,84; SF, r = -0,78; VE, r = - 0,80 ). Respiratory rate during submaximal climb was about 25 breaths. min-1, which refers to a link with a climbing speed. VO2 during submaximal climbing can be used to evaluate the economy of movement. Keywords sport climbing, submaximal test,...
Hemoglobin-mediated oxidation of marine liposomes
Škrabalová, Lada ; Mozuraityte, Revilija (referee) ; Rustad, Turid (advisor)
Cílem této práce bylo studium mechanismu oxidace lipidů katalyzované hovězím methemoglobinem a zhodnocení účinků různých experimentálních podmínek a antioxidantů (EDTA, askorbová kyselina, kávová kyselina, a-tokoferol, d-tokoferol, astaxanthin a L-askorbyl-6-palmitát) na methemoglobinem zprostředkovanou oxidaci lipidů v modelovém systému liposomů připravených z fosfolipidů. K monitorování oxidace lipidů při pH 5,5 a teplotě 30 °C bylo použito spotřeby kyslíku. Pro zhodnocení antioxidační aktivity v modelovém systému liposomů se ukázaly být důležitými faktory typ prooxidantu a koncentrace prooxidantu a antioxidantu. Dalšími důležitými faktory jsou struktura molekuly antioxidantu, jeho hydrofilita/lipofilita a umístění v systému. Všechny testované antioxidanty ve všech koncentracích (kromě koncentrace 0.1 % astaxanthinu and 0.1 % askorbyl palmitátu) inhibovaly oxidaci vyvolanou methemoglobinem. Účinnost antioxidantu stoupala s jeho zvyšující se koncentrací. Koncentrace 0.1 % astaxanthinu neměla žádný vliv na oxidaci liposomů. Koncentrace 0.1 % askorbyl palmitátu měla prooxidační efekt, který lze vysvětlit prooxidačním působením radikálu askorbylu, který může urychlit štěpení hydroperoxidů. Volné železo uvolněné z methemoglobinu se podílelo jen velmi málo na oxidaci liposomů, zatímco část prooxidační aktivity methemoglobinu byla přisouzena tvorbě singletového kyslíku (methemoglobin jako fotosenzitizátor). Antioxidační aktivita astaxanthinu, askorbyl palmitátu a tokoferolu byla z části přisouzena schopnosti zhášet singletový kyslík. Ovšem hlavním prooxidačním mechanismem methemoglobinu se ukázal být rozklad lipidových hydroperoxidů, tvorba volných radikálů a hypervalentních forem hemoglobinu. EDTA utlumila oxidaci liposomů díky chelataci přechodných kovů obsažených v liposomech a chelataci volného železa přítomného v methemoglobinovém roztoku. Velmi důležitým antioxidačním mechanismem (který vykazují askorbyl palmitát, askorbová a kávová kyselina) se ukázala být redukce hypervalentních forem hemoglobinu. Askorbová kyselina, kávová kyselina, tokoferoly a astaxanthin inhibovaly methemoglobinem zprostředkovanou oxidaci lipidů odstraňováním volných radikálů. Při použití peroxidu vodíku nebyl pozorován žádný vliv na oxidaci liposomů vyvolanou methemoglobinem. Působení vysoké teploty (tepelná denaturace) mírně utlumilo oxidaci. Významná inhibice oxidace byla pozorována u liposomů obsahujících TPP (triphenylphosphin), což značí, že je methemoglobinem vyvolaná oxidace liposomů závislá na přítomnosti již vzniklých lipidových peroxidů. Výsledky této práce přispívají k hlubšímu pochopení prooxidačních a antioxidačních mechanismů a faktorů, které ovlivňují oxidaci liposomálních roztoků, buněčných membrán a emulzí typu olej ve vodě stabilizovaných fosfolipidy.
Evaluation of antioxidant effect using different analytical methods
Kristinová, Věra ; Mozuraityte, Revilija (referee) ; Rustad, Turid (advisor)
Cílem diplomové práce je zhodnotit antioxidační účinky pěti různých sloučenin s potenciálním využitím jako antioxidanty v potravinách (propylgalát, kávová kyselina, ferulová kyselina, p-kumarová kyselina a L(+)-askorbová kyselina), a to prostřednictvím čtyř běžně používaných testů antioxidační kapacity (FC, FRAP, DPPH, ABTS) a v modelovém systému liposomů za použití volného železa (Fe2+, Fe3+) a hovězího hemoglobinu jako prooxidantů se zvláštním zaměřením na různé koncentrace testovaných sloučenin v systému. K nepřetržitému monitorování oxidace lipidů při pH 5,5 a teplotě 30 °C je použita spotřeba kyslíku. Výsledky této práce mají přispět k lepšímu pochopení základních pro- a antioxidačních mechanismů a faktorů ovlivňující oxidaci buněčných membrán, liposomálních roztoků a emulzí typu olej-ve-vodě stabilizovaných fosfolipidy.

National Repository of Grey Literature : 14 records found   previous11 - 14  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.