Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23,019 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 1.54 vteřin. 

Péče o výživu imobilního klienta na standardním oddělení interního typu
AMBLEROVÁ, Michaela
Péče o výživu u imobilních klientů na standardním oddělení interního typu nabývá neustále na významu, a to proto, že péče o výživu je důležitým faktorem pro udržení dobrého zdraví a pro podporu kvality života. Výživový stav u imobilního klienta je velice důležité co nejdříve diagnostikovat, abychom zamezili vzniku potenciálních komplikací. Dostatečná výživa je velice významná také pro udržení dobrého psychického stavu. Ústředním cílem práce bylo zmapovat specifika ošetřovatelské péče v oblasti výživy u imobilního klienta na standardním oddělení interního typu. V návaznosti na tento cíl byly stanoveny tři výzkumné otázky, které zněly: Jak je hodnocen nutriční stav pacienta na standardním oddělení interního typu? Jaké jsou možnosti aplikace výživy u imobilních klientů na standardním oddělení interního typu? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče v oblasti výživy u imobilního klienta na standardním oddělení interního typu? Empirická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumného šetření, jež bylo realizováno technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor obsahoval 3134 otázek, které byly zaměřeny na péči o výživu u imobilních klientů na standardní jednotce interního typu. Výzkumný soubor tvořily všeobecné sestry pracující na standardním oddělení interního typu v Nemocnici České Budějovice, a.s. Výživa u imobilních klientů na standardním oddělení interního typu je podávána všemi možnými způsoby od perorální výživy přes enterální výživu až po parenterální aplikaci. Celkově z této práce vyplývají dvě zjištění, a to pozitivní i negativní. V rámci pozitivního zjištění můžeme říci, že všeobecné sestry při aplikaci výživy per os poskytují dostatečnou péči. Negativní zjištění se týká toho, že námi dotazované všeobecné sestry zajišťují pouze základní péči při zavedené enterální a parenterální výživě. Podrobnější specifika péče o enterální i parenterální výživu neznají. Na základě tohoto zjištění si myslíme, že by bylo vhodné pořádání pravidelných seminářů či školení pro sestry, aby si své znalosti o péči rozšiřovaly, či případně alespoň připomínaly. Tato bakalářská práce může sloužit jako informační materiál pro sestry v praxi nebo studenty nelékařských zdravotnických oborů. Dále tato práce může sloužit jako podklad pro další výzkumné šetření

Revitalizace zámeckého parku v Cholticích
Čermáková, Michaela ; Vaněk, Jan (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Tato práce má za úkol zhodnotit současný stav zámeckého parku a současně obory v Cholticích a navrhnout jejich revitalizaci za účelem omlazení vegetace a zpřístupnění a zatraktivnění oblasti pro širokou veřejnost. Městys Choltice leží v Pardubickém kraji, přibližně 15 km západně od Pardubic. Koncem 17. století zde byl postaven barokní zámek, který patřil hraběti Šimonu Thunovi. Jeho rodu patřil až do roku 1945. Zámek i s oborou je nyní ve vlastnictví městyse Choltice. Na zámek navazuje rozsáhlý anglický park, který přechází v zámeckou oboru, která je od roku 1992 přírodní rezervací a evropsky významnou lokalitou. Práce obsahuje podrobná teoretická východiska a navrhuje řešení, která jsou směřována na ochranu životních podmínek chráněného a ohroženého druhu brouka páchníka hnědého. Tento druh se vyskytuje pouze vzácně a jeho oblast pro přežití je velmi omezená, proto je nutné tyto podmínky vytvářet, a to je právě jeden z hlavních úkolů revitalizace. Dalším krokem je pomoci samovolné revitalizaci zavedením chovu daňků v oboře. Tato myšlenka není nová, daňci se již v oboře chovali až do roku 1945. Městys Choltice je této myšlence o zavedení chovu velmi nakloněn a podporuje ji. Pro zvyšování počtu návštěvníků obory obsahuje tato diplomová práce návrh na vytvoření naučné stezky, která by zatraktivnila tuto oblast pro mnohem širší veřejnost než doposud.

Metody odchovu sladkovodních mlžů pro účely záchranných programů
Plechingerová, Věra ; Douda, Karel (vedoucí práce) ; Matasová, Klára (oponent)
Práce je napsána formou přehledu o problematice sladkovodních mlžů. Na začátku práce nejprve zhodnocuji celkový stav populací v České republice a poté ve světě. Dále popisuji anatomii a biologii mlžů, zejména reprodukci, která je klíčová pro odchov juvenilních jedinců v laboratorních podmínkách či polopřirozeném prostředí. Navrácení populací mlžů do ekosystému vod je problematické z hlediska neustálých změn biotopu, zejména antropogenními vlivy a málo vhodných hostitelských ryb, bez kterých glochidia nemohou dokončit svůj vývoj. Aby se zabránilo úplnému vyhynutí některých druhů, vyvinuly se různé metody odchovu, které napomáhají navrácení životaschopných populací do přirozeného prostředí vod. Metody odchovu zde také popisuji. V experimentální části posuzuji typy detritů, které mají různé vlivy na přírůstky mlžů. Pro experiment byla vybrána perlorodka říční (Margaritifera margaritifera), jejichž populace je velmi ohrožená. Sladkovodní mlži jsou důležitými bioindikátory ekosystémů vod, kde mají nenahraditelnou funkci, proto je důležité obnovit jejich populace a celkový stav biotopů.

Faktory ovlivňující průběh postmortálních změn v mase
Seilerová, Michaela ; Čítek, Jaroslav (vedoucí práce) ; Lebedová, Nicole (oponent)
Cílem práce je vytvoření literárního přehledu o problematice kvality vepřového masa. V bakalářské práci jsou popsány nejen hlavní ukazatelé kvality vepřového masa s jeho chemickým složením, ale také vnější a vnitřní faktory, které se na jeho kvalitě významně podílejí. Maso má různorodou histologickou strukturu, proměnlivé chemické složení, stejně jako senzorické a technologické vlastnosti. Nutričně je maso ceněno jako bohatý zdroj živin pro člověka. Pro lidský organismus je maso zdrojem všech esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí samo syntetizovat. Další významnou složkou masa jsou lipidy, uloženy jako zásobní tuková tkáň v podkoží zvířat nebo rozptýleny mezi svalovými vlákny. Množství sacharidů obsažené v mase je z nutričního hlediska spíše nevýznamné, protože jejich zastoupení v mase je minimální. Sacharidy mají z technologického hlediska význam pro zrání masa. Dále je také zdrojem minerálních látek a vitaminů. Maso je proto nepostradatelné pro lidský organismus a nemělo by chybět v jídelníčku každého z nás. Struktura a složení masa závisí na funkci jednotlivých částí těla a způsobu života a na řadě intravitálních vlivů jako je pohlaví, plemeno, věk, výživa a zdravotní stav. Mezi významné faktory, které ovlivňují kvalitu masa, patří například utváření svalových vláken. Masa vyšších kvalit mají tenčí a jemnější vlákna oproti tomu masa nižší kvality se vyznačují tlustými, silnými vlákny. Dalším činitelem, který podmiňuje kvalitu, je množství a charakter vnitrosvalového vaziva. Kvalitní masa jsou na nízko zatěžovaných bederních svalech a svalech hřbetu a kýty s jemnějšími vlákny. Další faktor ovlivňující kvalitu masa je průběh postmortálních změn. U těchto procesů lze rozlišit čtyři stádia: prae rigor, rigor mortis, zrání masa a hluboká autolýza. Postmortální zrací procesy se mohou odchýlit od standardu z různých příčin a jejich následkem jsou jakostní odchylky masa jako např. PSE, DFD, RSE, Hampshire efekt a chladové zkrácení. I vliv plemene se podílí na kvalitě masa a to citlivostí na stres, růstovými vlastnostmi a parametry jatečné hodnoty, mezi další vnitřní faktory patří věk a pohlaví. Mezi vnější faktory, které mají vliv na kvalitu masa patří přeprava zvířat na jatky, přístup pracovníků při nahánění, odpočinek před porážkou, samotné omráčení, následné vykrvení a zachlazení po porážce.

Hodnocení vlivu dotačních projektů na hospodaření a rozvoj obce
Podskalská, Petra ; Homolka, Jaroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá analyzováním a následným zhodnocením hospodaření vybraného malého města z pohledu čerpání dotací ze státních a evropských fondů. Přednostně je pak práce zaměřena na sledování způsobu čerpání dotací a jejich efektivnost V práci je provedena celková analýza finanční situace města, a to především na straně kapitálových příjmů a kapitálových výdajů spojených s dotační politikou města, jenž byla vyhotovena s využitím získaných finančních výkazů města. Podrobně byl rozebrán stav majetku a jeho zdroje krytí a následně analyzovány kapitálové příjmy a výdaje. V závěru práce je zhodnocen stav majetku a zdrojů jeho krytí, rozpočtových příjmů a výdajů města a také jsou uváděna stanoviska hodnotící hospodaření města se získakými kapitálovými příjmy, kterými jsou státní a evropsé dotace.

Energetický management ve veřejné správě
Vosičková, Kateřina ; Tichá, Ivana (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent)
Diplomová práce Energetický management ve veřejné správě má za cíl analyzovat stávající stav budov ve vlastnictví Statutárního města Prostějova po stránce dodávek elektrické energie a zemního plynu, dále vyhodnocení spotřeb a vývoj do budoucích let. První část diplomové práce je zaměřena na definici energetického managementu, činnosti energetika, obnovitelné a neobnovitelné zdroje a legislativní rámec ČR a EU. Dále se zaměřuje na strategické dokumenty energetického managementu, a to státní energetickou koncepci, energetický audit a průkaz energetické náročnosti budov. Druhá, praktická část diplomové práce, se soustředí na vlastní implementaci energetického managementu, zavedení SW pro sledování, měření a vyhodnocení spotřeb, a také možnosti zajištění levnějších dodávek silové elektřiny a zemního plynu. Na základě zjištěných skutečností jsou navrženy úspory v oblasti energií a vhodná varianta zajištění dodávek pro organizace, jejichž zřizovatelem je Statutární město Prostějov.

Využití Business Intelligence v soukromém a veřejném sektoru
Todorov, Lukáš ; Tyrychtr, Jan (vedoucí práce) ; Miroslav, Miroslav (oponent)
Diplomová práce se zabývá současným stavem využití Business Intelligence (BI) v soukromém a veřejném sektoru v České republice. První část je teoreticky orientovaná. Nejprve je popsán vývoj BI, definována její dnešní podoba a vymezen vztah k příbuzným disciplínám. Dále jsou identifikováni uživatelé BI a je vysvětleno její postavení v rámci IS/ICT organizace. Poté jsou popsány její principy. Představeny jsou jednotlivé komponenty a jejich části. Závěr ukazuje návrh obecného komplexního řešení BI. Druhá část je prakticky orientovaná. Nejprve je zkoumán současný stav využití BI v soukromém a veřejném sektoru a popsán její očekávaný vývoj do roku 2020. Práce se v rámci každého sektoru zabývá potenciálním využitím BI a možnostmi získání dotací z EU na její implementaci, dále uvádí překážky bránící její realizaci a ukazuje konkrétní příklady významných softwarových řešení. Poté jsou shrnuty hlavní rozdíly ve využití BI v daných sektorech. Závěr práce je věnován vytvoření, provedení a vyhodnocení on-line dotazníkového průzkumu. Práce ukazuje, proč je v současnosti BI jednou z nejperspektivnějších oblastí podnikové informatiky. Důraz byl kladen také na typograficky správné zpracování celé práce.

Maastrichtská kritéria a jejich role ve společné měnové politice EU
Fleischmannová, Hana ; Boháčková, Ivana (vedoucí práce) ; Radek, Radek (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou vývoje měnové unie a její role v integračním procesu Evropské unie. Pro vstup do Evropské měnové unie (EMU) je nezbytné plnění Maastrichtských konvergenčních kritérií (cenová stabilita, stabilita devizového kurzu, konvergence dlouhodobých úrokových sazeb, stav veřejných financí), jejichž smyslem je posouzení míry ekonomické konvergence. Práce se tedy zaměřuje na posouzení schopností uchazečské země integrovat se do měnového režimu EMU, ale i na plnění těchto kritérií současnými členskými státy eurozóny. V neposlední řadě je pozornost věnována vzniku a vývoji teorie optimálních měnových oblastí (z angl. překladu A Theory of Optimum Currency Area, OCA), která pomocí svých kritérií hodnotí vhodnost užívání společné měny v rámci EMU. Závěr práce je zaměřen na přínosy a náklady jednotné měny a na posouzení budoucího vývoje EMU.

Aplikace modelu teorie hromadné obsluhy
Krausová, Lenka ; Kvasnička, Roman (vedoucí práce) ; Dömeová, Ludmila (oponent)
Cílem bakalářské práce je podrobně popsat problematiku systémů hromadné obsluhy (HO). Dále analyzovat současný stav systému HO společnosti ČEZ a navrhnout praktické kroky pro jeho optimalizaci. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. Teoretická část popisuje problematiku systémů HO, její charakteristiky, typy modelů a pravděpodobnostních rozdělení. Druhá část práce využívá teoretického základu pro aplikaci vhodného modelu na reálný případ z praxe. V praktická část je zaměřena na systém hromadné obsluhy společnosti ČEZ a zabývá se možnostmi jeho optimalizace. Na základě projekcí různých variant zásahů do stávajícího systému lze nalézt optimální variantu z hlediska celkových nákladů vynaložených na provoz zákaznického centra. V závěru práce jsou uvedeny konkrétní doporučení pro minimalizaci těchto nákladů.

Ekonomické a sociální dopady rozvoje zaměstnanosti v Ústeckém kraji
Bittnerová, Jana ; Toth, Daniel (vedoucí práce) ; Helena, Helena (oponent)
Tato diplomová práce Ekonomické a sociální dopady rozvoje zaměstnanosti v Ústeckém kraji, se bude věnovat problematice týkající se nezaměstnanosti, která je problémem ovlivňujícím život a charakter v celém kraji. Diplomová práce se bude skládat ze dvou hlavních částí, praktické a teoretické. V teoretické části, se bude práce věnovat charakteristice a popisu hlavních pojmů souvisejících s nezaměstnaností, trhem práce či nástroji aktivní a pasivní politiky snižování nezaměstnanosti. V praktické části bude pozornost věnována charakteristice Ústeckého kraje se zaměřením na ekonomická, geografická či sociální hlediska. Dále popíše za pomoci využití časových řad stav zaměstnanosti a nezaměstnanosti v Ústeckém kraji. Také graficky znázorní například tok nezaměstnanosti, nezaměstnanost z hlediska úrovně vzdělání, nezaměstnanost na základě pohlaví, či zda jsou nezaměstnanosti více ohroženi muži, nebo ženy. Ve vlastní výzkumné části bude provedena predikce vývoje absolventů evidovaných na ÚP v Ústeckém kraji, kde budou následně formulovány základní příčiny, této situace a bude navrženo řešení, které by mohlo pomoci absolventům, ve snazším uplatnění se na trhu práce.