Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  předchozí11 - 13  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Změny v technologii pěstování cukrovky
MINAŘÍKOVÁ, Ivana
Bakalářská práce se zabývá změnami v technologii pěstování cukrovky. V České republice je cukrová řepa nejrozšířenější surovinou pro výrobu cukru již od poloviny 19. století. Produkce cukrovky a výroba cukru jsou jedním z nejdůležitějších úseků zemědělsko-potravinářského komplexu, ale dnes je cukrovka i strategickou plodinou, ze které se vyrábí krmivo, hnojivo. Také je zdrojem obnovitelné energie ve formě bezvodého kvasného lihu a výpalků pro zpracování v bioplynových stanicích. Cukr vyráběný v ČR má srovnatelnou kvalitu s nejlepšími producenty v Evropské unii. V posledních dvou letech dosahovali čeští pěstitelé výnosů kolem 80 t.ha-1. Výnosy se trvale zvyšují každoročně v průměru o více než dvě tuny. Při zpracování cukrové řepy byla vždy prioritní orba. Postupem času se na těžkých půdách spíše doporučuje bezorebná technologie. V současné době se používají k setí geneticky jednoklíčkové odrůdy. Jsou vysévané na konečnou vzdálenost přesnými secími stroji. Sklizeň cukrovky se provádí samojízdnými sklízeči s velkokapacitními zásobníky. V naší republice je už jen 7 doposud fungujících cukrovarů, které spadají pod pět hlavních společností. Největší pozici na trhu má společnost Cukrovary a Lihovary TTD a. s.
Změny v pěstování a zpracování cukrovky
BOUŠKOVÁ, Michaela
Abstrakt Bakalářská práce se zabývá změnami v technologii pěstování a zpracování cukrovky. Cukrová řepa je jednou plodinou v Evropě pro výrobu cukru. Řepa byla známa jako kulturní rostlina už nejméně 100 let před n. l. V prvních dobách se pěstovala jako pícnina nebo zelenina a byla přivážena ze Sicílie. Cukr se vyráběl již ve starověku z cukrové třtiny. Řekové zavedli cukr do Evropy a nazvali jej sakcharon, z něhož se vyvinuly různými hláskovými změnami všechny pozdější evropské názvy, např.: ruský sachar i náš cukr. Vedle cukru ze třtiny se pokoušel člověk těžit šťávu i z jiných rostlin. Pěstování cukrovky a výroba cukru má na území současné České republiky tradici více než 200 let a stále patří k důležitým úsekům zemědělsko-potravinářské výroby. V práci je popsaná historie a počátky pěstování řepy pro zpracování na cukr. Dále je uveden postup zpracování řepy na cukr a otevírání nových cukrovarů. Práce se dále zaměřuje na pěstování a zpracování cukrovky v Československu po první světové válce, kdy cukr dostal honosné označení ?bílé zlato? . Následující část se zabývá změnami v pěstování cukrovky a cukrovarnictví v obdobím před a po druhé světové válce. Dále je zde zachyceno období změn po roce 1989. Vstup České Republiky do Evropské unie, který přinesl zavedení kvótového systému. Práce popisuje změny cukerného pořádku v EU a dopady těchto změn na ČR. Další část se věnuje i využití cukrovky pro výrobu biolihu jako přídavku do PHM.
Cukrovarnický průmysl v České republice - geografická analýza
STEINBAUEROVÁ, Simona
Tato práce pojednává o vývoji cukrovarnictví na území České republiky. Úvodní části práce analyzují zemědělské aspekty pěstování cukrové řepy. V dalších kapitolách je analyzována světová produkce. Stěžení část práce je zaměřena na vývoj cukrovarnického průmyslu a pěstování cukrové řepy na území České republiky: vývoj osevních ploch, podíl cukrové řepy na orné půdě v okresech. V závěrečných kapitolách je analyzována restrukturalizace cukrovarnictví a vliv Evropské unie a společného hospodářského trhu na české cukrovarnictví.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   předchozí11 - 13  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.