Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  předchozí11 - 12  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Dějiny obchodu s indonéským kořením
Hrnčířová, Zuzana ; Pokorný, Ondřej (vedoucí práce) ; Petrů, Tomáš (oponent)
Cílem bakalářské práce je shrnout všechny důležité události v historii obchodu s indonéským kořením vedeným Evropany. V úvodu práce se nachází geografické vymezení, stejně jako obecný popis jednotlivých druhů koření vyvážených z Indonésie. Následuje hlavní část práce věnující se historii obchodu s touto komoditou, od raných portugalských obchodních kontaktů až po holandský zlatý věk obchodu s kořením. Těžištěm jsou pak Holanďané, kteří následně v obchodování zaujímali vůdčí roli. Závěr práce shrnuje důvody poklesu poptávky po koření v 19. století a uzavírá tak období prosperity a profitu z prodeje tohoto obchodního artiklu.
Studium antimikrobiálního účinku vybraných druhů koření
Kalábová, Jana ; RNDr.Eva Dvořáčková (oponent) ; Voběrková, Stanislava (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium antimikrobiálních účinků extraktů ze skořice, hřebíčku, zázvoru mletého a čerstvého proti Bacillus subtilis, Aspergillus niger a Pichia fermentans. Extrakty koření byly připraveny ve třech rozpouštědlech (ethanol, voda, octan ethylnatý) a pro testování inhibičních účinků na dané mikroorganismy byly použity dvě metody disková difuzní a bujónová diluční metoda. Dále byla stanovena antioxidační aktivita a celkový obsah polyfenolických látek v koření. Výsledky naznačují, že skořice i hřebíček extrahované v octanu ethylnatém a ethanolu jsou velice slibná antimikrobiální činidla proti všem testovaným mikroorganismům. Kombinace skořice a hřebíčku vykazuje aditivní účinek zejména po extrakci octanem ethylnatým. Nicméně, v případě bujónové diluční metody vykazoval nejvyšší inhibici buněčného růstu zázvor čerstvý a to při optimálních růstových podmínkách Bacillus subtilis (35 °C, pH 7, 250 rpm). Minimální inhibiční koncentrace (MIC) byla pro všechny mikroorganismy stanovena 8,3 mg/ml. Největší množství polyfenolických látek bylo v případě extraktů v ethanolu a to u skořice a hřebíčku, což koreluje s výsledky antioxidační aktivity.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   předchozí11 - 12  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.