Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  předchozí11 - 18  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Bezorebné pěstování zeleniny
Laštovicová, Petra
Práce popisuje vliv zpracování půdy na fyzikální, chemické a biologické vlastnosti půdy, zejména na život mikroorganismů a makroorganismů, tvorbu humusu a koloběh živin. Velký prostor je věnovaný minimalizaci pracovních operací při základním zpracování půdy. Popsané jsou také ekologicky šetrné postupy s vyloučením nebo omezením používání rychle rozpustných minerálních hnojiv a syntetických pesticidů a také v praxi uplatňované systémy bezorebného pěstování zeleniny.
Rozdílné mikrobiální aktivity v rhizosféře trav Festuca ovina a Calamagrostis epigejos
Filipová, Lenka
Diplomová práce "Rozdílné mikrobiální aktivity v rhizosféře trav Festuca ovina a Calamagrostis epigejos" se věnuje problematice klimatických změn a eutrofizaci prostředí a jejich vlivu na stabilitu vzácných stanovišť, konkrétně suchých acidofilních trávníků na území NP Podyjí. Cílem diplomové práce je prostudovat a shromáždit dostupné prameny týkající se interakcí půdních mikroorganismů a rostlinných kořenů ve výjimečných a chráněných xerotermních travinných ekosystémech, které jsou z dosud nevysvětlitelných příčin kolonizovány agresivní expanzivní třtinou křovištní (Calamagrostis epigejos), čímž dochází k narušení jejich integrity a stability. Literární přehled se zabývá vysvětlením všech podstatných součástí problematiky -- koloběhy prvků v ekosystémech, poměr C : N, úloha mikroorganismů v půdě, význam mikrobiálních dějů v rhizosféře a v travinných ekosystémech obecně. V experimentální části byla potvrzena hypotéza, že stres suchem a eutrofizace prostředí vyvolá v systému rostlina -- mikroorganismy -- půda změny, které se projeví destabilizací systému, nárůstem úniku nitrátových a amonných iontů z půdy a ve změně kvantity i kvality nadzemní a podzemní biomasy kostřavy Festuca ovina.
Obsah mikrobiálního uhlíku v půdě při různém způsobu obhospodařování
Hábová, Magdalena
Diplomová práce je zaměřena na stanovení obsahu stabilních a labilních forem uhlíku v půdě při různém způsobu obhospodařování. V průběhu let 2009 - 2011 byly stanoveny tyto parametry půdy: obsah celkového uhlíku, obsah labilního uhlíku, obsah humusových látek, stupeň humifikace, bazální respirace půdy a množství mikrobiální biomasy. Objektem studia byla černozem luvická (Unčovice), kambizem modální (Vatín) a hnědozem oglejená (Lesonice). Způsoby obhospodařování: černozem luvická - orba a minimalizační zpracování půdy, kambizem modální - orba a trvalý travní porost a hnědozem oglejená - orba a minimalizační zpracování půdy. Výsledky ukázaly, že u všech půdních typů a variant bylo dostatečné množství uhlíku a dusíku pro půdní mikroorganismy. Maximální hodnoty labilního uhlíku, biologická aktivita mikroorganismů a obsah mikrobiální biomasy byly zjištěny u kambizemě modální pod TTP.
Hodnocení kvality půdy biologickými metodami: metodika pro praxi
Mikanová, Olga ; Šimon, Tomáš ; Cerhanová, Dana
Metodika shrnuje současné znalosti využití biologických metod při hodnocení kvality půdy. Metodika obsahuje výběr biologických metod vhodných k hodnocení půd ohrožených degradací, ale i k hodnocení kvality půdy při různém hospodaření na půdě. Metodika nabízí možnosti využití jednotlivých biologických metod a zároveň doporučuje agrotechnická opatření, která vedou k podpoře života v půdě.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Fosfor v biomase půdních mikroorganismů a její odhad pomocí extrakčně-fumigační metody
ČAPEK, Petr
Cílem mé magisterské práce bylo určit příčiny nepřesných hodnot P v biomase půdních mikroorganismů půd kyselých lesních smrčin a zamokřených luk a navrhnout, jakým způsobem zpřesnit odhad Pmic. Největším zdrojem chyb je použití vnitřního standardu za účelem korekce na sorpci půdy. V této práci je vypracován postup, který by stanovení P v biomase půdních mikroorganismů měl v budoucnu zpřesnit.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   předchozí11 - 18  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.