Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 16 záznamů.  předchozí11 - 16  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti využití sušeného granulovaného hnoje a dalších organických hnojiv veškolkařské výrobě
Hartmannová, Jitka
Zadaná práce na téma Možnosti využití sušeného granulovaného hnoje a dalších organických hnojiv ve školkařské výrobě byla zpracována v období 2006 -- 2008 na Ústavu šlechtění a množení zahradnických rostlin na Mendlově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně. Používání organických hnojiv je nezbytné při zvyšování půdní úrodnosti, protože jsou to hnojiva, jejichž hlavní složku tvoří organické látky rostlinného a živočišného původu. Jejich hlavní předností je jejich podpora vzniku a obnovy humusu a pozitivní působení na strukturu půdy a vodní a vzdušný režim v ní. Jejich nevýhodou je jejich velký objem, díky kterému jsou vysoké doporučené dávky při hnojení rostlin. Alternativou pro tato znevýhodnění oproti minerálním hnojivům jsou organické látky zpracované do granulí. Jsou vysušené na nízkou objemovou hmotnost a v poměru k tomu s vyšším obsahem živin. Tato forma usnadňuje nejen jejich aplikaci, ale také manipulaci s nimi. Jak vyplývá z citovaných pokusů, jsou nezbytnou součástí hnojení organická hnojiva, nejen pro jejich hodnotu výživovou a obsah humusových látek, které mají specifické účinky na růst a vývoj rostlin, ale také pro jejich schopnost podpořit lepší využití živin z průmyslových hnojiv. Dávkování závisí na požadavcích jednotlivých rostlin. Parametrem, který nelze přehlédnout především u kontejnerovaných rostlin je možné nebezpečí poškození rostlin nedostatkem vody. Důležitost zálivky zdůrazňují sami výrobci, protože voda je využita při rozkladu vysušených hnojiv. Další poškození může způsobit jednorázové použití vysoké dávky. Těmto nebezpečím lze předcházet využitím automatizovaných závlah a rozdělením jednotlivých dávek hnojiv. Vždy však bude zůstávat rozhodnutí o použití hnojiva na pěstiteli.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 16 záznamů.   předchozí11 - 16  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.