Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 43 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti zapojení zemědělského podniku do komoditní vertikály jatečná prasata/vepřové maso
Škoda, Vítězslav
Diplomová práce je zaměřena na problematiku formování podnikatelského prostředí v komoditní vertikále jatečná prasata/vepřové maso v současném prostředí globálních sítí agrobyznysu. Pozornost je věnována vyhodnocení vývoje nabídky, poptávky, mezinárodního obchodu v rámci trhů této vertikály, včetně cenového prostředí na těchto trzích. Zjištěné poznatky jsou ověřeny v podnikatelském záměru integrace konkrétního zemědělského podniku do vertikály. Podnikatelský záměr je ekonomicky vyhodnocen a jsou formulována doporučení.
Hodnocení průběhu ztrát masa v průběhu skladování
WNUK, Michal
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit hmotnostní ztráty masa během skladování, zejména pak během zchlazování za 24 hodin po porážce. V teoretické části je popsána historie vzniku a vývoje Přeštického černostrakatého plemene prasat, dále jsou v práci podrobněji zpracovány údaje o chemickém složení masa, průběhu porážky a metodách zchlazování masa. Praktická část se zabývala vyhodnocením hmotnostních ztrát u jatečně upravených těl prasat po dvaceti čtyř hodinovém chlazení. Data pro vyhodnocení byla získána z jatečných půlek Přeštického černostrakatého plemene prasat.
Vliv hybridní kombinace a porážkové hmotnosti na jatečnou hodnotu prasat
SCHEUFLER, Vladimír
Cílem této bakalářské práce je vyhodnotit závislost jatečné hodnoty prasat na porážkové hmotnosti a hybridní kombinaci. Jatečná hodnota představuje souhrnný pojem charakterizovaný souborem kvantitativních a kvalitativních ukazatelů. Mezi faktory ovlivňující jatečnou hodnotu patří porážková hmotnost a vliv plemenné příslušnosti. Protože je nemožné soustředit v jednom plemeni veškeré požadované užitkové vlastnosti na odpovídající úrovni, je nutné cíleným výběrem plemen a jejich záměrnou kombinací získat finální hybridy, které dosahují uspokojivých výsledků jak pro výrobce, tak i pro konzumenta.
Obsah základních analytických složek ve výsekovém mase
URBAN, Martin
Tato práce je zaměřena na analýzu základních složek výsekového masa. Cílem bylo změřit obsah vody, tuku, bílkovin, kolagenních částí vepřové kýty, vepřové plece a vepřové pečeně pomocí metody NIR. U výrobce Masokombinát Plzeň byl zjištěn vysoký obsah vody ve všech výsekových částech v  porovnání s nižším obsahem tuku. U výrobce Jatky Lišov byl jev potvrzen v opačném směru výsekové části obsahovaly vyšší obsah tuku a méně vody. Například vepřová kýta zakoupená od výrobce Jatky Lišov obsahovala 66,2 %, resp. 71,65 %, resp. 72,99 % vody. Vepřová kýta od výrobce Masokombinát Plzeň obsahovala 74,28 %, resp. 75,18 %, resp. 73,84 % vody. Obsah tuku ve vepřové kýtě od výrobce Jatky Lišov byl změřen 12,27 %, resp. 4,55 %, resp. 3, 96 %. Vepřová kýta od výrobce Masokombinát Plzeň obsahovala1a 76 %, resp. 2,06 %, resp. 3,01 % tuku. Nejvyšší obsah vody 75,29 % byl změřen u vepřové plece výrobce Masokombinát Plzeň, nejméně obsahovala vepřová kýta od firmy Jatky Lišov (66,2 %). Nejvyšší obsah tuku 12,03 % byl zjištěn ve vepřové pleci od výrobce Jatky Lišov, nejméně tuku 1,76 % obsahovala vepřová kýta od společnosti Masokombinát Plzeň. Na bílkoviny nejbohatší byla vepřová kýta výrobce Jatky Lišov (24,13 %), pouze 18,34 % bílkovin bylo změřeno u vepřové plece firmy Libor Novák. Nejvíce kolagenních částí obsahoval vzorek vepřové pečeně z Jatek Lišov (1,78 %), nejméně vepřová kýta (0,32 %) od výrobce Masokombinát Plzeň.
Vývoj komoditní vertikály prasat v podmínkách Polska
Kaleta, Lukáš
Předkládaná práce se zabývá vývojem komoditní vertikály vepřového masa v Polsku. Výchozí krok představoval nastudování odborné literatury, na základě které byla vypracována teoretická část zabývající se agrobyznysem, aktuálním prostředím moderního zemědělství. Zkoumaná komodita je charakterizována v kontextu vývoje světové a evropské produkce. Analýza formování komoditní vertikály byla provedena na základě dostupných statistických dat. V závěru práce je rovněž charakterizována současná situace na trhu s vepřovým masem v Polsku.
Procesy v tuzemské produkci v komoditní vertikále jatečných prasat a vepřového masa a návaznosti na zahraniční obchod
Novák, Ondřej
Novák, O. Procesy v tuzemské produkci v komoditní vertikále jatečných prasat a vepřového masa a návaznosti na zahraniční obchod. Bakalářská práce. Brno, 2015. Bakalářská práce se zabývá problematikou tuzemské produkce jatečných prasat a vepřového masa, příčinami nárůstu zahraniční produkce na trh České republiky a návaznostmi na zahraniční obchod. Vypracovaný literární přehled je zaměřen na obecnou charakteristiku agrárního trhu, agrobyznysu, současný stav českého zemědělství a zahraničního obchodu.
Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů vepřového masa
MUŽÍKOVÁ, Monika
Hlavním cílem bakalářské práce bylo porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů vepřového masa. V literární rešerši jsou popsány základní charakteristiky vepřového masa a vývoj posmrtných změn, při kterých dochází ke zrání nebo k případným odchylkám. V praktické části byly naměřeny hodnoty pH a bioimpedance u dvou různých plemen prasat, čistokrevné linie Českého bílého ušlechtilého a hybridní linie křížence Large White a Landrase. Prasata pocházela z odlišných chovů. Hodnoty pH a pH ve všech případech odpovídaly jakosti normálního masa. Při porovnání kvalitativních ukazatelů mezi plemeny nebyl prokázán statisticky významný rozdíl (p > 0,05). Na základě vyhodnocení korelační závislosti bylo shledáno, že nejvíce závislé hodnoty jsou hodnota pH na teplotě, kdy r = -0,50 a r? = 25,1 %.
Zemědělský podnik v komoditní vertikále prasata - vepřové maso
Masaříková, Jana
Cílem této diplomové práce je ekonomické zhodnocení zemědělských podniků za použití finanční analýzy. Je sledován vývoj činností dvou podniků v ekonomickém prostředí agrobyznysu v letech. Práce je zaměřena na komoditní vertikálu vepřového masa na českém trhu. Pro každý ze zemědělských podniků je vypracována ekonomická analýza. K výpočtu nákladů je použita dvoustupňová kalkulační metoda. Na základě vyhodnocení provedených analýz jsou formulována doporučení pro dané podniky.
Vývoj pozice evropských výrobců vepřového masa na světovém trhu
Vachala, Oldřich
Diplomová práce je zaměřena na vyhodnocení měnícího se postavení evropských výrobců v rámci komoditní vertikály jatečná prasata -- vepřové maso na světovém trhu. Rovněž jsou vymezena nejvýznamnější světová produkční centra v souvislosti změn na straně nabídky i poptávky v dynamice globalizujícího se trhu. V práci je zachycen vývoj na světovém trhu prasat a vepřového masa, společně s bližší identifikací změn na společném trhu EU. Konkrétně je analyzován vývoj cenových hladin zkoumaných komodit, prostřednictvím komparace vybraných světových produkčních center. Detailně je analyzován vývoj bilance zahraničních obchodu EU s relevantními světovými produkčními / spotřebitelskými centry.
Nové aspekty formování trhu v rámci komoditní vertikály vepřového masa
Tamáš, Vojtěch
Předkládaná dizertační práce je zaměřena na problematiku změn v komoditní vertikále prasata -- vepřové maso v současném prostředí měnících se podmínek a smluvních vztahů globálních sítí agrobyznysu. Pozornost je věnována jednak hodnocení ekonomických důsledků globalizace a liberalizace v prostředí současného agrobyznysu obecně se zaměřením na problematiku formování agrárních trhů, motivy konsolidačních procesů v prvovýrobě i navazujících fázích zpracování a finalizace suroviny v komoditních vertikálách a sítích agrobyznysu. Rovněž jsou charakterizovány ekonomické souvislostí vlivu konstrukce smluvních vztahů na vývoj a efektivitu v odvětví obecně a v prostředí agrobyznysu. Zkoumaná komodita je analyzována ve světovém, evropském a národním kontextu, jak z hlediska typických vývojových charakteristik, tak z hlediska cenových a nákladových souvislostí výroby a zpracování vepřového masa ve významných světových produkčních centrech. Evaluovány jsou také vlivy formování komoditních vertikál a jejich tržní struktury na vývoj cenových hladin ve fázi prvovýroby a v navazujících fázích zpracování v podmínkách ČR.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 43 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.