Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 154 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Trend výnosů ječmene setého v kontextu vývoje klimatu
Procházková, Andrea
Agrometeorologickým modelem AVISO (Agrometeorologické výpočetní a informační soustavy) byla vypočítána zásoba půdní vody, využitelná kořeny rostlin, pro 16 pokusných stanic ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský) ve vegetačním období 1975 -- 2010. Výnosové řady stanic ÚKZÚZ pro ječmen jarní(Hordeum vulgare L.) byly korelovány s hodnotami zásoby vody vyjádřené % využitelné vodní kapacity (% VVK). Statisticky průkazný vztah mezi výnosem ječmene a % VVK půdy byl zjištěn u části stanic, ale ne v průměru u výrobních oblastí. Při rozdělení sledovaného období na dvě etapy (1975 -- 1990 a 1995 -- 2010) se potvrdil pokles % VVK ve druhém období ve všech výrobních oblastech, kromě horské výrobní oblasti (HVO). Pro oblast Olomoucka byla provedena dlouhodobá analýza teplot vzduchu a srážkových úhrnů v období 1961 -- 1990 a pro scénářová období 2021 -- 2050 a 2071 -- 2100. Hodnocení teplotních poměrů je založeno na velikosti směrodatné odchylky od normálu a u srážkových poměrů rozdělení datového souboru na percentily. Při srovnání období je zřejmý nárůst teplotně nadnormálních měsíců a srážkově extrémních měsíců -- podnormálních i nadnormálních.
Sledování vybraných parametrů ovlivňujících gushing u sladovnického ječmene
Němec, David
V předkládané diplomové práci se pojednává o sladovnickém ječmeni, jako o výchozí surovině pro výrobu piva a u něj se vyskytujícímu negativnímu jevu zvaném gushing. V první části je popsán technologický postup výroby sladu a vymezen pojem gushing. Dále jsou zde uvedeny informace o příčinách vzniku, možnostech potlačení a způsobech stanovení tohoto fenoménu. Praktická část je zaměřena na stanovení náchylnosti sladovnického ječmene ke gushingu. Pro stanovení byl zvolen třídenní test Carlsberg. Gushing byl sledován v letech 2012 a 2013 na odlišně ošetřených porostech ječmene jarního pěstovaného v lokalitě Hrubčice. Celkově bylo provedeno 160 stanovení, u kterých byl vyhodnocen vliv jednotlivých ošetření ječmene na míru gushingu.
Analýza druhového spektra plevelů polních plodin v zemědělském podniku
Chalupová, Lenka
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnocení druhového spektra a početnosti zaplevelení ve vybraném podniku. Stanovení bylo provedeno na pozemcích AGRAS Bohdalov, a.s., který se nachází v kraji Vysočina a hospodaří na 1280 ha půdy. Vyhodnocení proběhlo ve dvou plodinách: pšenice ozimá a ječmen jarní, po různých předplodinách. Pro hodnocení byla použita početní metoda, a to na čtvrt m2 s přepočtem na 1m2. V pšenici ozimé bylo zjištěno 19 plevelných druhů. Nejhojněji se vyskytující byly violka rolní (Viola arvensis), rozrazil břečťanolistý (Veronica hederifolia) a svízel přítula (Galium aparine). V porostu ječmene jarního bylo zjištěno 15 plevelných druhů. Nejčastějšími byly violka rolní (Viola arvensis), penízek rolní (Thlaspi arvense) a kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris).
Vliv ošetření osiva superabsorbčním polymerem na vzcházení, růst a výnos plodiny
Lokaj, Lukáš
Diplomová práce se zabývá problematikou využití superabsorbčního polymeru, konkrétně obaleného osiva tímto polymerem a vyhodnocení vzcházení, růstu a výnosu plodiny. Jedna část pokusu probíhala v laboratoři, a to klíčení rostlin, zatímco v druhé části byl realizován pokus v polních podmínkách na pozemcích Školního zemědělského podniku na lokalitě Žabčice v letech 2020–2022. Sledovaly se vlivy ošetření osiva SAP na klíčení, vzcházení a výnos plodin. Hodnoceny jsou u pšenice, ječmene, kukuřice a řepky 4 varianty pokusu, a to osivo neošetřeno, osivo ošetřeno SAP, osivo mořeno a osivo mořeno a ošetřeno SAP. Osivo ošetřeno SAP bylo vyklíčeno rychleji u všech plodin. U pšenice odrůdy Luana a kukuřice odrůdy Celong SAP zvýšil výnos téměř o 0,5 t/ha, u řepky o 0,7 t/ha. Na ječmen a kukuřici odrůdy Alombo působil SAP negativně.
Pěstování a kvalita ječmene v ČR
MACHALOVÁ, Tereza
Bakalářská práce popisuje pěstování jarního sladovnického ječmene v České republice v letech 1990 až 2018. Ječmen jarní jako druhá nejvíce zastoupená obilnina je velmi ceněná. Tato práce obsahuje základní biologickou charakteristiku, agrotechniku, osevní plochy, výnosy a kvalitu jarního ječmene za uvedené období a také změny, které se tohoto období týkají. V dalších kapitolách je popsána historie a současnost odrůd sladovnického ječmene a následně jejich hodnocení a vhodnost pro výrobu sladu jakožto jedné z hlavních surovin piva.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 154 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.