Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 213 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Barviva v potravinovém průmyslu a jejich získávání
Martinek, Štěpán
Tato práce obsahuje základní přehled nejvyužívanějších potravinářských barviv přírodních, přírodně identických a syntetických. Barviva jsou rozdělena do skupin, podle jejich chemické struktury (polyenová barviva, indolová barviva, trifenylmethanová barviva aj.). Získávání barviv pomocí extrakčních technik je znázorněno na několika zástupcích barviv přírodního původu. V práci jsou rovněž uvedeny nejpoužívanější analytické metody (UV/VIS spektrometrie, chromatografie, elektroforéze a polarografie), využívané k detekci a stanovení potravinářských barviv. Podmínky barvení potravin jsou definovány platnými právními předpisy České republiky a Evropské unie, které jsou také součástí této práci.
Validace nutričních parametrů uvedených na obalech vybraných potravin
Pláteníková, Markéta
Stěžejními cíli této diplomové práce bylo prostudovat legislativní požadavky, týkající se označování potravin, charakterizovat činnost a postupy dozorových orgánů vzhledem k problematice označování potravin. Následně bylo cílem stručně popsat technologické postupy výroby zvolených skupin potravin, tedy technologie výroby šunek, sýrů, kefírového mléka, ovocných přesnídávek, oplatků, chleba, celozrnných pufovaných chlebíčků a čokolády. Dalším z cílů práce bylo vyhodnocení rizika konzumace potravin v případě klamavého označení nutriční hodnoty. V praktické části diplomové práce se u vybraných výrobků stanovily standardními metodami množství sacharidů, tuků, bílkovin a soli. Jednoduché cukry byly stanoveny metodou podle Schoorla. Obsah škrobu byl zjištěn metodou podle Ewerse. Tuky byly stanoveny extrakcí podle Soxhleta a poté byly podrobeny derivatizaci a na plynovém chormatografu (GC), kde bylo detekováno zastoupení MK. Vedle extrakce podle Soxhleta byla provedena extrakce podle Hara a Radin (1987). Bílkoviny se stanovily pomocí metody stanovení celkového dusíku metodou podle Kjehdala s úpravou podle Winklera. Množství soli se detekovalo analyticky argentometrickou srážecí titrací. Stanovení obsahu nutričních parametrů bylo prováděno u 3 šarží vybraných potravin. Ze získaných výsledků byla vyhodnocena případná rizika, která by mohla způsobit konzumace potravin s klamavě uvedeným nutričním značením.
Využitie semien hrozna pri výrobe vína
Rajčoková, Michaela
V diplomovej práci boli použité separované hroznové semená v rôznych fázach výroby vína, kde sme zaznamenali vývoj extrakcie polyfenolických látok. Literárna časť sa zaoberá zložením hroznovej bobule a jej obsahovými látkami, ďalej problematikou flavonoidných a neflavonoidných fenolov a ich vplyv na vína. V experimentálnej časti boli porovnávané celkové polyfenoly (Folin) a flavanoly (DMACA) výsledných vín. Prebehlo hodnotenie inaktivácie voľných radikálov metódou DPPH a redukčnej schopnosti antioxidantov metódou FRAP.
Antioxidanty v bylinných čajích
Fadrhoncová, Pavla
Diplomová práce na téma antioxidanty v bylinných čajích je rozdělena do dvou částí. První teoretická část se zabývá popisem a rozdělením antioxidantů. Jsou zde zaznamenané některé syntetické antioxidanty, některé významné intracelulární antioxidanty a přirodní antioxidanty, které jsou zastoupeny polyfenolickými sloučeninami jakožto hlavních složek bylinných čajů. Dále je zde popsáno stanovení biologicky aktivních látek od extrakčních technik až po chromatografické metody. V teoretické části jsou popsány i jednotlivé vzorky bylin použitých pro analýzu. Druhá část praktická se zabývá stanovením polyfenolických kyselin ve vybraných vzorcích bylinných čajů. Pro extrakci byla zvolena Soxhletova urychlená extrakce a extrakce na třepačce. Pro detekci polyfenolických kyselin byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC) propojena s detektorem diodového pole (DAD) a hmotnostním detektorem typu trojitý kvadrupól. Z naměřených výsledků vyplývá, že u většiny vzorků bylin byla nejvíce zastoupena kyselina chlorogenová a kyselina kávová.
Studium polyfenolického profilu částí révy vinné
Kostelníková, Karolína
Tato diplomová práce se zabývá polyfenolickým profilem částí révy vinné. V literárním přehledu je stručně popsán význam a charakteristika fenolických látek, dále rozdělení do jednotlivých skupin a výskyt určitých polyfenolů v jednotlivých částech révy vinné. V rámci pokusu byl zmapován polyfenolický profil extraktů ze slupek, semen, třapin a listů odrůdy 'Souvignier gris'. Polyfenolické látky byly detekovány na kapalinové chromatografii s hmotnostní spektrometrií (LC-MS). Celkem bylo stanovováno 35 polyfenolických látek, kdy 34 z nich bylo detekováno v různých částech révy vinné. Nejvyšší hodnoty byly detekovány u třapin u flavan-3-olů. Kyseliny hydroxyskořicové a flavonoly byly nejvyšší u listů a slupek. U semen dominovaly flavan-3-oly. Následně výsledné hodnoty byly porovnávány s ostatními pracemi.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 213 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.