Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Některé staročeské názvy jídel
Valčáková, Pavla
Etymologické výklady staročeských názvů jídel, srovnání jejich stáří, původu a migrace.
K názvům jmelí ve slovanských jazycích
Janyšková, Ilona
Etymologický výklad názvů jmelí / Viscum ve slovanských jazycích.
Hněv ve staročekém lexiku
Karlíková, Helena
Etymologická a sémantická analýza několika staročeských slov.
Česká zoologická terminologie od praslovanštiny do dneška
Havlová, Eva
Dnešní zásady české zoologické terminologie ve srovnání s lidovým a starým stavem, podle něhož můžeme rekonstruovat praslovanský pohled na svět zvířat.
Verba et historia. Igoru Němcovi k 80. narozeninám

51 contributions dealing with the development of language and society; attached bibliography of works of I. Němec.
K typologii diachronních procesů : o deflektivizaci a o indoevropském syntaktickém polymorfismu
Savický, Nikolaj
Oldřich Leška zavedl pro popis ruské syntaxe pojem syntaktického polymorfismu. Spojil tento polymorfismus (tj. mnohost větných schémat) s oslabením flektivnosti. Toto spojení je pochybné, neboť neflektivní jazyky jako francouzština a angličtina jsou syntakticky vysocemonomorfní, zatímco syntax vysoce flektivních starých indoevropských jazyků je polymorfní podobně jako v ruštině. Oslabování flektivnosti stejně jako monomorfizace syntaxe jsou analogizační procesy podporované míšením jazyků.
I-kmenová substantiva ve staré češtině. Morfologická a slovotvorná analýza : (prolegomena k popisu i-kmenových substantiv ve staročeském slovníku)
Gladkova, Hana
Příspěvek je prvním náhledem na stav a vývoj i-kmenových substantiv ve staré češtině. V kontextu vývoje ve slovanských jazycích. Vychází proto ze strukturního popisu psl. a z formálního vývoje stsl. Hodnotí popis i-kmenových substantiv v odborné literatuře a ve Slovníku staročeském. Ústí v úvahu o stavu tohoto deklinačního typu na přelomu 13.-14. stol. v češtině a o jeho reprezentaci ve slovníku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.