Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Obsahové látky Máty peprné
Zsoldosová, Jana
Tato bakalářská práce je zaměřena na mátu peprnou, která získává v poslední době opět na oblibě. Máta je jednou z nejpěstovanějších a nejoblíbenějších léčivých rostlin. Máta je využívána více než 2000 let a je součástí téměř každé medicíny. Máta se využívá ve farmacii, potravinářství či v tradičních kulturách. Identifikace jednotlivých druhů mát je však velmi náročná kvůli jejich velké diverzitě, vysokému polymorfizmu a lehké hybridizaci. V této práci jsou popisovány obsahové látky máty peprné a jejich kvantitativní stanovení podle Českého lékopisu 2009 a jeho doplňcích. Součástí této práce jsou výsledky experimentu z pěstování máty peprné, kde byla hodnocena výška rostlin, a následně bylo stanoveno množství silic destilací vodní parou, sesychací poměr a výnos čerstvé hmotnosti drogy na hektar. Dále byla vytvořena hypotéza o vlivu kopřivy dvoudomé (Urtica dioica) na množství obsahových látek.
Stanovení termotolerantních druhů Campylobacter spp. v potravinách
Zsoldosová, Jana
Kampylobakterióza je podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin jedním z nejčastějších celosvětově rozšířených alimentárních onemocnění způsobující gastroenteritidy. Česká republika patří na první příčky s nejvyšším výskytem kampylobakteriózy. Tato práce se zabývá stanovením termotolerantních druhů Campylobacter spp. ve vzorcích drůbežích a vepřových jater, drůbežích čtvrtek a syrového mléka. Z celkového počtu 50 vzorků, bylo 31 vzorků pozitivních na přítomnost Campylobacter spp. U drůbežích jater i u drůbežích zadních čtvrtek bylo 92 % pozitivních vzorků. U vepřových jater byl výskyt nižší, pouze 46 %. U čerstvého syrového mléka byl výskyt nejnižší, pouhých 17 %. Vyšší výskyt v České republice svědčí o dobrém způsobu vyhledávání infekcí a jejich následného hlášení.
Obsahové látky Máty peprné
Zsoldosová, Jana
Tato bakalářská práce je zaměřena na mátu peprnou, která získává v poslední době opět na oblibě. Máta je jednou z nejpěstovanějších a nejoblíbenějších léčivých rostlin. Máta je využívána více než 2000 let a je součástí téměř každé medicíny. Máta se využívá ve farmacii, potravinářství či v tradičních kulturách. Identifikace jednotlivých druhů mát je však velmi náročná kvůli jejich velké diverzitě, vysokému polymorfizmu a lehké hybridizaci. V této práci jsou popisovány obsahové látky máty peprné a jejich kvantitativní stanovení podle Českého lékopisu 2009 a jeho doplňcích. Součástí této práce jsou výsledky experimentu z pěstování máty peprné, kde byla hodnocena výška rostlin, a následně bylo stanoveno množství silic destilací vodní parou, sesychací poměr a výnos čerstvé hmotnosti drogy na hektar. Dále byla vytvořena hypotéza o vlivu kopřivy dvoudomé (Urtica dioica) na množství obsahových látek.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.