Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv výživy na mléčné složky u dojnic
Zmrhal, Vladimír
Jednotlivé složky mléka jsou rozdílně ovlivnitelné výživou. Mléčný tuk je nejvíce ovlivnitelnou složkou mléka. Na jeho obsah působí zejména struktura krmné dávky a množství vlákniny v krmné dávce, při jejíž fermentaci vzniká kyselina octová jako hlavní prekurzor mléčného tuku. Složení tuku lze také ovlivnit krmením tuky chráněnými vůči degradaci v bachoru a také lněným nebo řepkovým semenem, které působí na obsah nenasycených mastných kyselin. Negativně na mléčný tuk působí zejména vyšší obsah škrobu v krmné dávce. Mléčné bílkoviny jsou ovlivňovány množstvím mikrobiálního proteinu syntetizovaného v bachoru, na který má vliv poměr degradovatelného proteinu a energie krmiva. Na obsah mléčných bílkovin působí také tzv. by-pass protein a také nedegradovatelné aminokyseliny. Zejména methionin a lysin, které jsou považovány za limitující pro syntézu mléčných bílkovin. Obsah laktózy se snižuje při energetickém deficitu a také vlivem mastitid. Cílem bakalářské práce je komplexně popsat mechanismy, kterými výživa ovlivňuje mléčné složky.
Eliminace negativního vlivu tepelného stresu u brojlerových kuřat pomocí rostlinných aditiv
Zmrhal, Vladimír
Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv zkrmování rostlinného aditiva na bázi extraktů z kurkumy (Curcuma) a šišáku bajkalského (Scutellaria baicalensis) brojlerovým kuřatům vystaveným tepelnému stresu v závěru výkrmu na parametry užitkovosti, kvalitu masa, hmotnosti lymfatických orgánů, biochemický profil krve, hladiny pro a proti zánětlivých cytokinů, heat shock proteinů, počty leukocytů, zdánlivé ileální stravitelnosti aminokyselin, metabolizovatelnost energie a chování kuřat. Rostlinné aditivum zkrmované od 21. dne věku kuřat průkazně zlepšovalo (P<0,05) konverzi krmiva při optimálních teplotách a průkazně zvyšovalo (P<0,05) přírůstek kuřat v období zvýšených teplot (27–29 °C). Přídavek rostlinného aditiva průkazně zvyšoval (P<0,05) metabolizovatelnost energie a také zdánlivou ileální stravitelnost aminokyselin lysinu, threoninu, argininu, histidinu, fenylalaninu, valinu, leucinu, isoleucinu, tyrosinu, serinu, glycinu, kyseliny asparagové a glutamové a alaninu. V rámci etologického pozorování byly zjištěny průkazně nižší (P<0,05) projevy termoregulačního chování (oddálení křídel od těla a otevření zobáků) v pokusné skupině s bylinnými extrakty. Z výsledků diplomové práce vyplynulo, že přídavek směsi extraktů z kurkumy a šišáku bajkalského může být využit ke snížení negativních dopadů tepelného stresu na užitkovost brojlerových kuřat.

Viz též: podobná jména autorů
1 ZMRHAL, Vojtěch
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.