|
EU candidate countries - evaluation of the preparation for Accession Process
Zajoncová, Veronika ; Bič, Josef (vedoucí práce) ; Tunkrová, Věra (oponent)
Práce popisuje proces rozšiřování ES/EU, s akcentem na okolnosti, které přístupový proces ovlivňují, a to na příkladu současných kandidátských států (Bývalé jugoslávské republiky Makedonie, Islandu, Černé hory, Srbska a Turecka) a nově vstupujícího státu Chorvatska. Práce je rozdělena do tří kapitol, první kapitola popisuje základní informace o jednotlivých fázích procesu. Druhá kapitola se zabývá analýzou již uskutečněných rozšíření. Třetí kapitola se již věnuje současným kandidátským státům, charakterizuje je z politicko-ekonomického hlediska a analyzuje současný stav přístupového procesu. Část třetí kapitoly predikuje možný budoucí vývoj a datum vstupu kandidátských států do EU.
|
|
Balení potravin
Zajoncová, Veronika
Bakalářská práce se zabývá jednotlivými druhy obalů, které se používají v potravinářském průmyslu. Mezi nejčastěji používané materiály pro výrobu obalu se řadí dřevo, papír, sklo, kov, textil a plasty. Mezi hlavní funkce obalu patří manipulační, ochranná, informační, prodejní a ekologická. Dále je práce zaměřena na cizorodé látky, které se mohou v potravinách nacházet. Nejčastěji jsou to estery kyseliny ftalové, formaldehyd, bisfenol A. Ty se mohou vyskytovat v potravině pouze v minimálním množství. Také jsem do práce začlenila problematiku označování potravin. Základním zdrojem informací pro spotřebitele jsou údaje na obalech. Podle toho se spotřebitel rozhodne při výběru potravin z velkého množství výrobků. Legislativa stanovuje požadavky na označování potravin, zaměřuje se na potraviny balené, nebalené a zabalené.
|
| |