Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Identifikace a charakterizace reduktas mastných kyselin podílejících se na biosyntéze feromonů u čmeláků
Wenzelová, Petra ; Konvalinka, Jan (vedoucí práce) ; Bořek Dohalská, Lucie (oponent)
V období páření čmeláků na své letové trase značkuje samec různé objekty druhově specifickým samčím značkovacím feromonem k nalákání samičky. Na syntéze feromonů, která probíhá v labiální žláze čmeláčích samců, se podílejí enzymy zvané reduktasy mastných kyselin (dále jen reduktasy). Katalyzují redukci mastných kyselin vázaných ve formě acyl-koenzymu A na jejich alkoholy. V této práci jsem funkčně charakterizovala dvě reduktasy vysoce exprimované v labiální žláze s cílem ověřit jejich úlohu v biosyntéze druhově specifických feromonů, u dvou nejběžnějších druhů českých čmeláku Bombus lucorum (čmelák hájový) a Bombus terrestris (čmelák zemní). Exprimovala jsem zmíněné reduktasy v kvasinkách Sacccharomyces cerevisiae. Potvrdila jsem heterologní expresi reduktas a připravila lipidové extrakty z kvasinkových buněk, ve kterých byly pomocí metody hmotnostní spektrometrie ve spojení s plynovou chromatografií identifikovány alkoholy odvozené od mastných kyselin s velmi dlouhým řetězcem. Nejvíce zastoupeným analyzovaným alkoholem extraktu z kvasinek, které heterologně exprimovaly čmeláčí reduktasy, byl oktadekanol, ikosanol a dokosanol. Tyto výsledky nás vedou k závěru, že enzymy reduktasy se podílí na biosyntéze alkoholů s dlouhými uhlovodíkovými řetězci, které jsou složkami značkovacích feromonů...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.