Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vyhodnocení kvality jatečně upraveného těla a masa býků českého strakatého plemene skotu s genotypem TT a CT pro leptin
Večerek, Lukáš
Diplomová práce byla zaměřená na zhodnocení kvality jatečně upraveného těla a masa býků českého strakatého plemene skotu s genotypem TT a CT pro leptin. Experiment byl proveden u 121 jatečně upravených těl. Vyhodnocován byl vliv porážkového věku býků, porážkové hmotnosti, netto přírůstku a klasifikace v SEUROP systému. V rámci morfometrických analýz byly prokazatelně (p < 0,01) nejvyšší rozměry téměř u všech vyhodnocovaných částí (délka kýty, plnost kýty, obvod kýty, spirální obvod kýty, délka přední čtvrtě, a poloobvod hrudníku) zjištěny u býků nejvyšší věkové a hmotnostní kategorie (701 -- 822 dnů věku, resp. 701 -- 890 kg živé hmotnosti). Byl zjištěn pozitivní vztah mezi třídou zmasilosti, hodnocené dle metodiky SEUROP, a hmotností JUT, kdy se při zhoršující se třídě zmasilosti "U" > "R" > "O", snižovala hmotnost jatečných těl (428 > 341 > 294 kg). Nejnižší obsah masa (72,54 +- 2,53 %) spolu s nejvyšším obsahem oddělitelného loje (10,22 +- 3,24 %) byl prokázán na jateč-ných trupech býků nejvyšší hmotnostní kategorie, což není příznivé zejména pro zpra-covatele masa. Prokazatelně (p < 0,01) bylo nejvyšší procento sušiny masa (26,08 %) zjištěno u býků nejintenzivněji rostoucích, přičemž tato kategorie býků rovněž dosaho-vala nejvyšších hodnot v parametru energetické hodnoty masa (5797,13 kJ.kg-1). Tech-nologické parametry nebyly, až na několik výjimek, prokazatelně ovlivněny úrovněmi vyhodnocovaných faktorů. Statisticky průkazné (p < 0,01) diference byly patrné ve ve-likosti plochy musculus longissimus et thoracis (MLT), kdy nejvyšší plocha MLT (104,24 +- 11,03 cm2) byla zjištěna u býků porážených v nejvyšším věku (701 -- 822 dnů), přičemž síla svalových vláken byla u všech tří věkových kategorií srovnatelná.

Viz též: podobná jména autorů
1 VEČEREK, Libor
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.