Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stravování diabetiků 2.typu v seniorském věku
VALACHOVÁ, Jana
Hlavním cílem této bakalářské práce s názvem Stravování diabetiků 2. typu v seniorském věku je posoudit informovanost cílové skupiny o zásadách diabetické diety a zjistit zdali se těmito zásadami řídí. Dalším z cílů je zjistit ve dvou rozdílných domovech pro seniory odlišnosti ve stravovacích návycích. V teoretické části jsou popsány jednotlivé typy diabetu mellitu, s ním spojené komplikace, zásady dietní léčby a popis jednotlivých složek stravy. Dále práce pojednává o charakteristice stáří a fyziologických změnách ve stáří. Pro zpracování výzkumné části práce, byla použita metoda kvalitativního výzkumu, která byla zrealizována pomocí dotazníku zabývajícího se danou problematikou. Pacienty pro tento výzkum jsem si vybrala v domově seniorů Máj a v domově seniorů Horní Stropnice. Jednalo se o 20 seniorů ve věku 65 až 99 let. Z domova pro seniory Máj bylo vybráno 10 seniorů z toho 4 muži a 6 ženy. Domov pro seniory Horní Stropnice byl zastoupen 3 muži a 7 ženami. Jako počáteční stav respondentů jsem si zvolila v každém domově 7 seniorů, a jelikož jsem využila metodu sněhové koule, konečný stav respondentů byl 10. Pro výzkum v již zmíněných domovech jsem zajistila týdenní jídelníček, který jsem vyhodnotila v programu Nutriservis Profi pro zjištění obsahu energie, bílkovin, tuků a sacharidů. V příloze této bakalářské práce je také možné vidět týdenní jídelníček, který jsem seniorům sestavila pro snazší pochopení správné skladby jídelníčku. Odpovědi z dotazníku jsem vyhodnotila a přehledně vyobrazila v 5. kapitole. Jídelníčky získané z obou domovů pro seniory jsou vyhodnoceny a po nutriční stránce posouzeny v závěrečné stati práce.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.