Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení pěstitelských vlastností odrůdy Solaris v nevinařských podmínkách
Tryzna, Pavel
Tato práce se zabývá pěstováním révy vinné v nevinařských podmínkách. Dotýká se významem a přínosem pěstování interspecifických odrůd. V metodice jsou zkoumána vína z vinařských podoblastí v České republice a vína z nevinařského prostředí severovýchodních Čech. Výzkum porovnává analytické hodnoty, které jsou zpracovány do grafů a tabulek. Na základě výsledků je v závěru pojednání, zda pěstování odrůdy ‘Solaris‘ v nevinařských podmínkách má význam. Výsledky ukazují, že pěstování této odrůdy v Podkrkonošských klimatických podmínkách dávají surovinu, ze které se dají vyrobit konkurence schopná vína.
Vyšší alkoholy a jejich estery ve víně
Tryzna, Pavel
Tématem této bakalářské práce jsou vyšší alkoholy a jejich estery obsažené ve víně. Vyšší nasycené alkoholy se ve víně vyskytují v poměrně malém množství. Přesto mají významnou úlohu a dopad na finální výsledek vína. Vína, která obsahují ideální množství vyšších alkoholů, patří mezi degustátory nejlépe hodnocená vína. Naopak nadměrný obsah vyšších nasycených alkoholů ve víně působí opačně. Vzájemným působením alkoholů a kyselin, které se nazývá esterifikace, vznikají těkavé etylestery. Ty se následně podílejí na buketu vína. Estery vyskytující se ve víně mají dvojí původ. Chemické estery vznikají esterifikačními reakcemi, za estery biologického původu mohou kvasinky a bakterie za bouřlivé fermentace. Na začátku ležení vína převládají estery biologického původu, dalším stárnutím vína dominují estery původu chemického. Kvantifikovat a rozlišit estery ve víně umí analytická technologie nazývaná plynová chromatografie. Analýza umožňuje znázorňovat rozdíly ve vůni různých vín a zdůvodnit je různými koncentracemi mnoha vonných sloučenin

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.