Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Identifikace alel pro zásobní proteiny obilky tritikale pomocí DNA markerů
Svojsíková, Nikola
Tritikale se řadí mezi amfiploidní druh obilnin a vzniklo křížením pšenice a žita. Jeho pekařská kvalita je podstatně horší, než je tomu u pšenice. Pekařská kvalita je určována jednotlivým složením a obsahem zásobních proteinů. Velký vliv na výslednou kvalitu těsta mají vysokomolekulární a nízkomolekulární gluteninové podjednotky. Mezi zásobní bílkoviny tritikale také patří žitné sekaliny, které působí na pekařskou jakost negativně. Proto byly vytvořeny linie, u kterých je translokován chromozom 1R a obsahují podjednotku Glu-D1d, která má pozitivní vliv na pekařskou jakost. Práce se věnuje identifikaci alelického složení lokusů vysokomolekulárních gluteninových podjednotek (HMW-GS), nízkomolekulárních gluteninových podjednotek (LMW-GS), lokusů Pina a Pinb a nulových alel Waxy genů. Pomocí DNA markerů založených na polymerázové řetězové reakci (PCR) bylo analyzováno celkem 23 vybraných genotypů tritikale. V jednotlivých lokusech HMW-GS (Glu-A1, Glu-B1, Glu-D1), LMW-GS (Glu-A3) a Pina-D1, Pinb-D1 bylo popsáno jejich alelické složení a byly detekovány nulové alely v lokusech Wx-A1 a Wx-B1.
Studium polymorfizmu DNA u tritikale
Svojsíková, Nikola
Současné odrůdy tritikale nesplňují mlynářské ani pekařské požadavky. Příčinou je přítomnost chromozomu R, který zhoršuje viskoelastické vlastnosti těsta a přítomnost sekalinů zapříčiňuje horší technologické vlastnosti zrna. Bakalářská práce se věnuje detekci alelického složení lokusů vysokomolekulárních gluteninových podjednotek (HMW-GS) a nízkomolekulárních gluteninových podjednotek (LMW-GS). V práci bylo analyzováno celkem 14 vybraných genotypů tritikale. DNA markery založené na polymerázové řetězové reakci (PCR) byly použity k identifikaci alelického složení v lokusech Glu-A1, Glu-B1 a Glu-D1, které kódují vysokomolekulární gluteninové podjednotky, a sekalinového lokusu. V lokusu Glu-A1 byly detekovány alely Glu-A1a, Glu-A1b, Glu-A1c. Celkem 4 alelické kombinace gluteninových podjednotek Bx7+By18*, Bx7*+By8, Bx7+By8*, Bx7+By8 byly detekovány v lokusu Glu-B1. U dvou linií byla detekována alela Glu-D1d. Sec-1 lokus byl detekován u 12-ti šlechtitelských linií. DNA markery byly také využity při zjištění alelického složení lokusu Glu-A3, který kóduje nízkomolekulární gluteninové podjednotky. Alely Glu-A3a, Glu-A3d a Glu-A3f nebyly u analyzovaných linií detekovány.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.