Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Celiakie a bezlepková dieta
Sejkorová, Tereza ; Pohlová, Andrea (vedoucí práce) ; Kotalová, Radana (oponent)
Celiakie je autoimunitní choroba, při které tě l o produkuje protilátky, které napadají svou vlastní tkáň. U celiaků je tento "útok" vyvolán lepkem, bílkovin u, kterou nalezneme v pšenici, žitu a ječmenu. Tato nesnášenlivost lepku způsob uje z ánětlivé změny, které poškozují střeva. Pokud jsou stěny střev takto poškozeny, tělo nevst řebává z potravy všechny potřebné živiny. Pro lidi s diagnostikovanou celiakií může tento nedostatek živin způsobovat řadu symptomú. Symptomy jsou velice individuální, mohou zahrnovat symptomy s tře v ní, únavu, chudokrevnost, p růje m, abdominální discomfort, úbytek váhy a zvracení. Proto múže trvat delší dobu než se stanoví správná d iagnóza. Tato nemoc múže postihovat jak děti, tak dospělé. Záznamy ukazují, že prevalcnce celiaků je 1:200-300 v Čes ké republice. Nejvíce celiaků nalezneme v Evrop: a USA, v Africe a Asii se nemoc vyskytuje velice zř íd ka. Jedinou l' čbo u je celoživotní bezlepková dieta. V této práce jsem se pokusila zjistit, v jaké míře je nabízena bezlepková dieta v restauračn ích z ařízeni ch v Liber ckém kraji. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.