|
Kvalita potravinářských odrůd pšenice v ZD Hodonice
SABÁČEK, Radek
Pšenice patří mezi nejdůležitější plodiny na Světě. Největší část osevních ploch pšenice je využívána s cílem dosažení potravinářské kvality. Cílem této práce je posoudit hlavní kritéria kvality zrna pšenice u Zemědělského družstva Hodonice a navrhnout možnosti jejího zlepšení. Jakost pšenice byla hodnocena u odrůd sklízených v letech 2007 až 2010 a to takto: v roce 2007 odrůda Balada, v roce 2008 odrůdy Barryton, Bohemia, Balada, v roce 2009 odrůdy Barryton, Bohemia, Balada, Bardotka a v roce 2010 odrůdy Barryton, Bohemia a Bardotka. Laboratorní analýzy byly prováděny ve firmě ZZN POMORAVÍ a.s. K porovnání jednotlivých odrůd byly vybrány tyto jakostní ukazatele: Barva, pach a chuť zrna, vlhkost, příměsi a nečistoty, objemová hmotnost, hmotnost tisíce zrn, obsah minerálních látek, obsah N ? látek, SDS test a číslo poklesu. Výsledky byly uspořádány do tabulek a grafů, zhodnoceny a porovnány podle ČSN 1100-2 ?pšenice potravinářská? a s dalšími literárními údaji.
|