Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Ovlivnění životaschopnosti enkapsulovaných bakterií přídavkem vybraných druhů nutrientů
Resová, Daniela
Probiotika jsou citlivá na vnější podmínky, což může mít za následek snížení životaschopnosti při jejich manipulaci, zpracování a skladování. Jednou z možností zvýšení životaschopnosti a stability je jejich imobilizace. V experimentální časti této diplomové práce jsou probiotické bakterie, konkrétně sbírkový kmen Lb. rhamnosus, lyofilizovány s přídavkem kryoprotektantů. Kultura obohacená o 10% roztok sacharózy nebo 2,5% roztok glycerolu byla lyofilizována a následně byla vyhodnocena vhodnost látek pro ochranu lyofilizovaných bakterií. Jako vhodnější kryoprotektant byla zvolena sacharóza, protože pokles životaschopnosti po lyofilizaci byl pouze 3,28 % z původního množství KTJ před lyofilizací. Pokles kontrolního vzorku i vzorku s glycerolem byl statisticky významný (p < 0,01). V této práci byla zaváděna také enkapsulace Lb. rhamnosus metodou extruze. Do alginátové matrice byly přidávány nutrienty a následně byl testován vliv enkapsulace, přidaných nutrientů a rozpouštění kapslí na životaschopnost enkapsulovaných probiotik. Nutrientem s nejpříznivějším vlivem na životaschopnost a stabilitu Lb. rhamnosus byl vyhodnocen alginát s přídavkem syrovátky. Oproti variantě alginátu s přídavkem inulinu a kontrolnímu vzorku byl pozorován statisticky významný rozdíl (p < 0,01). Stejný test životaschopnosti byl proveden i po 2 týdnech skladování při 4 °C. Skladování mělo negativní vliv na všechny varianty. Nejmenší pokles byl ale pozorován u kontrolního vzorku a vzorku s kryoprotektivní sacharózou a přídavkem syrovátky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.