|
Současné trendy ve šlechtění révy vinné s révou amurskou
Repin, Viktor
Tato bakalářská práce na téma „Současné trendy ve šlechtění révy vinné s révou amurskou je celkem rozdělena do 8 částí, kde je hlavním cílem představit odrůdy rodu Vitis amurensis Rupr. a V. vinifera L., specifikovat jejich vlastnosti včetně odolnosti vůči houbovým chorobám a mrazu. Na samotném začátku této bakalářské práce je zmíněno šlechtění od nejstarší domestikace až po moderní zpětné křížení či hybridizaci. Na konci této kapitoly je také zmíněn pan Mičurin, který je považován za předchůdce šlechtitelů s révou amurskou, díky němuž jsou i některé odrůdy pěstované přímo u nás v ČR. V další menší kapitole jsou popsány dvě hlavní choroby révy, před kterými se snaží šlechtitelé držet krok vpřed. Ze 3. kapitoly lze jasně vyčíst, že v podstatě úplná odolnost rostliny neexistuje, ale i přesto si réva po staletí buduje patřičnou ochranu díky svým rostlinným proteinům, enzymům a hormonům. Následuje okrajové popsání samotné révy vinné, která se dále dělí do 3 základních rodů Vitis, kde patří také Vitis amurensis, která je charakterizována hned v následujících částech této práce. Hlavní pozorností je závěrečná část, kde je réva standardně rozdělena na moštové, stolní a podnožové odrůdy, které v sobě mají geny z rodu V. amurensis, V. vinifera popřípadě i jiných. Kombinací vlastností těchto podrodů vznikají nejen velmi zajímavé a specifické odrůdy snášející určité typy chorob a teploty vysoko pod bodem mrazu, ale také odrůdy vhodné k výrobě opravdu kvalitního vína či oceněné přímými konzumenty ještě nezpracovaných bobulí.
|