Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zajištění kurzových rizik v kontextu českého exportu
Renč, Jan ; Žamberský, Pavel (vedoucí práce) ; Šaroch, Stanislav (oponent)
Tato práce se zabývá zajištěním kurzových rizik s důrazem na český export. V první kapitole vytvářím motivaci pro zkoumání kurzových rizik -- popisuji stav našich exportních odvětví a celé ekonomiky ve vztahu k měnovému kurzu. Zamýšlím se také nad tím, zda dochází k poklesu konkurenceschopnosti a jak dobře se naši exportéři uplatňují na mimoevropských trzích. V druhé kapitole představuji metody, které lze využít k odhadům budoucího kurzu. Zaměřuji se zejména na metody modelování měnových kurzů na základě historických dat a představuji také možnost vytváření očekávání na základě forwardových kurzů. U obou metod zmiňuji jejich výhody a nevýhody. Ve třetí kapitole ukazuji, jak odhadovat maximální možnou kurzovou ztrátu pomocí metody Value At Risk. Tyto informace pak může využít management pro rozhodnutí, zda daný kontrakt zajistit či nikoliv. Ve čtvrté kapitole rozebírám, jakými nástroji se můžou exportéři proti kurzovému riziku bránit. Zabývám se také otázkou optimálního zvýšení prodejní ceny, samostatně se věnuji interním a externím metodám zajištění. V poslední páté kapitole zveřejňuji výsledky výzkumu, které jsem provedl na vzorku 51 českých exportérů.
Postavení dolaru, eura a jenu ve světové ekonomice
Renč, Jan ; Žamberský, Pavel (vedoucí práce) ; Krč, Jakub (oponent)
Tato práce se v první části zabývá postavením specifiky jednotlivých měn: příčinami dominantního postavení dolaru, vlivu diverzifikace devizových rezerv, specifiky japonské monetární politiky. Pokračuji hodnocením parity a teoretických modelů determinace měnových kurzů (Mundellův-Flemingův a monetaristický model s proměnnou cenou), zejména role, jež v těchto modelech hrají úrokové sazby. V závěru je zmíněn vliv zpravodajství a technické analýzy na vývoje kurzů v krátkém období.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.