Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Pěstování chmele s ohledem na kvalitu v Tršické chmelařské oblasti
Pyšný, Ondřej
Chmel se již po několik století řadí k nejdůležitějším surovinám pro výrobu piva, dále byly u chmele prokázány i léčebné účinky. Literární část je zaměřena na morfologickou charakteristiku chmele, stručný popis jednotlivých chmelařských oblastí v České republice, produkci chmele v České republice a ve světě. Zmíněny jsou nejčastější choroby a škůdci chmele, přiblížen je proces sklizně a posklizňové úpravy včetně výrobků z chmele. Jsou popsány obsahové látky chmele jako kritérium kvality. Cílem bakalářské práce bylo stanovit obsah chmelových silic z hlávkového chmele u tří odrůd. Vzorky chmele byly zajištěny od dvou pěstitelů – AGRA Velký Týnec, a.s. a Tršická zemědělská, a.s., nacházejících se v Tršické chmelařské oblasti. U jednotlivých vzorků byla stanovena vlhkost, obsah cizích a biologických příměsí podle norem ČSN 45 2520-4 a ČSN 46 2520-5. Z výsledků vyplývá, že nejvyšší obsah silic byl zjištěn ze vzorků z roku 2019 u odrůdy Sládek (568 μl.100 g-1) z Tršické zemědělské, a.s., naopak nejnižší obsah chmelových silic vykazovaly vzorky z roku 2018 u odrůdy Žatecký poloraný červeňák z AGRA Velký Týnec, a.s. (75 μl.100 g-1).
Agrotechnika chmele v rámci integrované produkce chmele
Pyšný, Ondřej
Chmel již několik století patří k nejdůležitějším surovinám pro výrobu piva. Chmel má také léčebné účinky, kterých je využíváno ve fytoterapii a farmaceutickém průmyslu. Dále je v současné době chmel využíván pro výrobu doplňků stravy, které jsou notifikovány na Ministerstvu zemědělství. Literární část je zaměřena na hnojení a výživu chmele, popis jednotlivých operací ve chmelnici během vegetačního období chmele včetně sklizně. Zmíněna je také integrovaná produkce chmele jakožto moderní způsob hospodaření a možnosti boje proti chorobám a škůdcům v rámci integrované ochrany chmele. Součástí literární části je i pěstování chmele v rámci ekologického zemědělství. Práce navazuje na bakalářskou práci, jejímž cílem bylo stanovit kvalitativní ukazatele u odrůd Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Premiant. Diplomová práce na tyto výsledky navazuje a jejím cílem bylo ze vzorků chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák od pěstitelů z hlavních chmelařských oblastí v České republice, které byly sklizeny v roce 2020 a 2021, stanovit a porovnat kvalitativní ukazatele. Vzorky chmele byly od čtyř pěstitelů – Karel Dittrich, Jiří Kejkrt, Tršická zemědělská, a.s. a JVR spol. s r.o. U jednotlivých vzorků chmele byla stanovena vlhkost podle normy ČSN 46 2520–3, obsah cizích a biologických příměsí podle norem ČSN 45 2520–4 a ČSN 46 2520–5, konduktometrická hodnota (KH) a z mechanického rozboru průměrné délka vřetene a průměrný počet segmentů vřetene. Z výsledků vyplývá, že vyšší hodnoty KH byly zaznamenány ve vzorcích chmele z roku 2020, kdy nejvyšší množství obsahoval chmel od pěstitele Karla Dittricha (4,24 % hm. v pův.). Výjimkou byl pěstitel Jiří Kejkrt, který měl v roce 2020 nižší KH (3,64 % hm. v pův.) oproti roku 2021 (3,87 % hm. v pův.). V roce 2021 měl nejvyšší KH chmel od Karla Dittricha, kdy KH byla 4,06 % hm. v pův. Nejnižší KH byla v roce 2021 zaznamenána u chmele od JVR spol. s r.o. (2,67 % hm. v pův.), což může být mj. stářím chmelnice (v roce 2021 měla již 37 let).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.