Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Náplň kurzů předporodní přípravy z hlediska přípravy ke kojení
Protivová, Iva ; Schneidrová, Dagmar (vedoucí práce)
Nová fakta a výsledky mnoha studií poukazují na nezastupitelné výhody mateřského mléka a kojení. Kojení představuje nejen přirozený nutriční, imunologický, sociální a ekonomický komfort pro dítě a matku, ale přispívá také ke vzniku a prohloubení psychologické vazby, která se rozvíjí mezi matkou a dítětem. (1,2,3,6,7,8,10,18,20) Důvod, proč v 60tých a 70tých letech minulého století nastal ve Spojených státech a v Evropě rapidní odklon od kojení, pramení z technologického rozvoje a rozvoje vědy ve dvacátém století. Umělá výživa z lahve byla laboratorně připravovaná a přesně sledovaná a kontrolovaná co do obsahu. Byla prezentována jako zaručená hygienická a zdravotně plnohodnotná výživa. Kojení se jevilo jako nevědecké, málo technologické. Při monitorování hmotnosti a růstu dětí vyhrávaly děti uměle živené, na základě čehož byly stanoveny normy. Děti kojené těmto normám nevyhovovaly a jejich výživa byla pokládána za nedostatečnou. V této době poklesla dětská úmrtnost, neboť se zlepšily sociální podmínky a zdravotnická péče, přičítalo se to však moderní umělé kojenecké výživě. Tento odklon od kojení byl zastaven díky různým iniciativám a skupinám na podporu zdraví, dnes je pohled na kojení jako na optimální zdroj výživy kojence přinášející i jiné než nutriční výhody.(13) Komerční tlak ze strany výrobců a...

Viz též: podobná jména autorů
2 Protivová, Irma
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.