Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti použití přírodních extraktů při výrobě piva
Poštulková, Žaneta
Tato diplomová práce je věnována především výrobě piva s přídavkem rostlinných extraktů. Taková piva se na světovém i českém trhu vyskytují zcela zřídka. Takový druh piva s rostlinnými extrakty se zdá býti, jako jedna z možností, jak se odlišit a zviditelnit na současném trhu. Část této práce je věnovaná technologii výroby piva. Je zde popsána výroba piva od varního procesu, přes fázi fermentace, až po úsek filtrace piva, stáčení a expedici. Zahrnuty jsou zde i obecné informace o základních surovinách při výrobě piva. Další část je věnována samozřejmě i rostlinným zástupcům, které jsou v podobě extraktu klíčovým materiálem pro experiment. Jedná se konkrétně o Matricaria chamomilla L., Mentha x piperita L., Plantago lanceolata L., Tilia cordata Mill., Echinacea purpurea L., Valeriana officinalis L. a Salvia officinalis L. Praktická část této práce se věnuje výrobě spodně kvašeného piva, do kterého se experimentálně aplikují varianty bylinných extraktů. Vyrobené vzorky piv jsou senzoricky hodnoceny. U těchto vzorků byl proveden i analytický rozbor. Výsledky senzorického hodnocení jsou mezi sebou porovnány a znázorněny v grafu. V závěrečné části jsou shrnuty poznatky z průběhu experimentu a doplněny o možnosti vylepšení některých technologických kroků.
Biologicky aktivní látky ve funkčních potravinách
Poštulková, Žaneta
Podstatou této bakalářské práce je přiblížit čtenářům problematiku potravin s blahodárnými účinky na lidské zdraví, přesněji problematiku funkčních potravin. V úvodu je podrobně rozebrána terminologie a historický vývoj funkčních potravin. V další části jsou obecně popsány některé typy civilizačních onemocnění a celkový význam těchto potravin. Hlavní část této práce je zaměřena na jednotlivé skupiny biologicky aktivních látek, konkrétně se jedná o probiotika, prebiotika, symbiotika, antioxidanty, vlákninu, složky tuků, aminokyseliny, peptidy, bílkoviny, minerální složky a významné rostlinné látky. V závěrečné části je práce zaměřena na vybrané funkční potraviny, a to konkrétně na česnek kuchyňský, cibuli kuchyňskou, olivový olej, mléko a mléčné výrobky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.