|
Vliv skladování na obsah vybraných nutrientů v křepelčích vejcích
Piskořová, Daniela
Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jak se mění obsah vybraných nutrientů (hořčík, měď, vápník, zinek a železo) v křepelčích vejcích v průběhu délky jejich skladování. Prvky byly měřeny v čerstvém stavu a pak po prvním, druhém, třetím, osmém, patnáctém, dvacátém devátém, čtyřicátém třetím a padesátém sedmém dni skladování. Literární rešerše je zaměřena na produkci a význam vajec, jejich tvorbu a chemické složení. Dále se podrobněji zabývá charakteristikou stanovovaných prvků a jejich vztahem k výživě člověka. Praktická část zahrnuje výsledky celkového obsahu prvků v melanži, žloutku a bílku. Analýza vybraných prvků byla provedena pomocí atomové absorpční spektrometrie. Z výsledků je patrné, že doba skladovaní neměla vliv na obsah vybraných prvků v křepelčích vejcích.
|