|
Vliv aditiv na kvalitu siláží vyrobených z biomasy leguminóz
Peichl, Josef
Cílem této práce bylo vyhodnocení pokusných siláží vojtěšky seté a vzorků siláže jetele lučního. Hodnoceny byly první seče, které proběhly na přelomu května a června. Z pokusných siláží a odebraných vzorků byla provedena analýza výluhů a živinových ukazatelů. Obsah živin u pokusných siláží vojtěšky seté se pohyboval: sušina 300 – 319 g/kg, hrubý protein 304 – 319 g/kg sušiny, vláknina 308 – 329 g/kg sušiny a u výluhů byly hodnoty: kyselina mléčná 1,88 – 2,61 %, kyselina octová 0,68 – 1,40 % a pH 4,48 – 5,04. Pokusné siláže vojtěšky seté byly hodnoceny jako velmi kvalitní. U odebraných vzorků siláže jetele lučního se o obsah živin pohyboval: sušina 229 – 388 g/kg, hrubý protein 139 – 225 g/kg sušiny, vláknina 195 – 278 g/kg a u výluhů byly hodnoty: kyselina mléčná 1,87 – 3,45 %, kyselina octová 0,57 – 1,30 % a pH 4,21 – 4,71. Siláže jetele lučního odebrané ve dvou zemědělských podnicích byly hodnoceny jako velmi kvalitní, kromě vzorku, kde byl obsah s nízkou sušinou. Siláže s nízkou sušinou představují rizikový faktor při silážování jetele lučního.
|
|
Silážování jetelotravních směsí
Peichl, Josef
Součástí této prace je popis několika základních českých druhů jetelovin a trav.Popisují se zde jejich nároky na pěstování a faktory, které toto pěstovaní ovlivňují.Zároveň se posuzují přínosy a vhodnost jednotlivých komponentů jetetravních společenstev.Porovnávají se způsoby a účelnost jejich pěstování.Důležitá i charakteristika krmivářské hodnoty,posouzení faktoru působícího na kvalitu výsledné píce,vhodnost píce z techto porostů ke konzervaci silážováním.Konzervace silážováním je důležitá pro uchování kvalitního krmiva po celý rok.Pro produkční dojný skot je to stabilní krmná dávka po celý rok,pro masný skot,hlavně pro zástav a výkrm je to důležitá krmná dávka pro jaro,podzim a zimu.Dobrá siláž záleží na správném technologickém postupu.Při vyrobě siláží nám mohou velmi pomoci silážní aditiva,která mají důležitý podíl na kvalitě výsledného krmiva.
|