Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Význam pohybové aktivity pro pacienty s diabetem
Kozáková, Eva ; Škrha, Jan (vedoucí práce) ; Pehr, Martin (oponent)
Cíl práce: Hlavním cílem této studie bylo zhodnotit význam dlouhodobé pravidelné fyzické aktivity u pacientů s diabetem. Metody: K výzkumu bylo vybráno 53 pacientů s diagnostikovaným diabetem navštěvujících diabetologickou ambulanci III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Pro dosažení cíle práce byla použita kombinace sběru dat formou anonymního dotazníkového šetření vlastní konstrukce a laboratorních výsledků ze zdravotnické dokumentace nemocničního informačního systému Medea. V průběhu vyplňování byl dotazník s pacienty podrobně konzultován, a v případě zájmu měli možnost vlastních dotazů a krátké edukace týkající se této problematiky. Všechna získaná data byla zaznamenána do tabulek a následně zpracována do grafů v počítačovém programu Microsoft Office Excel. Statistické vyhodnocení bylo provedeno pomocí softwaru Tibco Statistica 14.0. Výsledky: Výsledky této studie ukazují, že pravidelná pohybová aktivita je asociována s lepšími laboratorními výsledky. Nejvýznamnějším parametrem při posuzování pohybové aktivity byl dotaz na každodenní fyzickou zátěž trvající alespoň 30 minut. Pacienti fyzicky aktivní >30 minut denně měli oproti těm méně aktivním významně lepší HbA1c (50±9 vs. 60±15 mmol/mol, p<0,01), celkový cholesterol (3,7±0,8 vs. 4,3±0,9, p<0,05) i triacylglyceroly...
Stravovací návyky pacientů schizofrenního okruhu
Krůčková, Dominika ; Kalinová, Nelly (vedoucí práce) ; Pehr, Martin (oponent)
Bakalářská práce se zabývá stravovacími návyky pacientů ze schizofrenního okruhu a vlivu protizánětlivého účinku potravin na hladiny zánětlivých markerů v krvi. U pacientů trpících schizofrenií jsou pozorovány horší stravovací návyky oproti zdravým kontrolám. Tito pacienti častěji konzumují nasycené a trans nenasycené mastné kyseliny, a naopak méně do své diety zařazují ovoce a zeleninu, nenasycené mastné kyseliny nebo například vlákninu. Zároveň je u těchto pacientů pozorována vyšší konzumace potravin podílejících se na podpoře chronického zánětu a tím možného zhoršení symptomů onemocnění. Cílem této práce je vyhodnotit stravovací zvyklosti pacientů ze schizofrenního okruhu pomocí semikvantitativního frekvenčního dotazníku a porovnat je s kontrolní skupinou bez psychiatrické diagnózy. Dále na základě poznatků z DII vybrat z dotazníku potraviny, které obsahují složky, nebo jsou samy zařazeny do indexu protizánětlivých potravin a zjistit, zda četnost konzumace těchto potravin koreluje s hladinou zánětlivých markerů v krvi. Podle výsledků této práce lze stravu pacientů ze schizofrenního okruhu považovat za méně zdravou oproti kontrolní skupině, vzhledem k nižší konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, a naopak vyšší konzumaci slazených nápojů. klíčová slova: Schizofrenie, stravovací...
Vliv nutriční intervence na kompenzaci diabetes mellitus 2. typu u pacientů léčených inzulinem
Hes, Filip ; Flekač, Milan (vedoucí práce) ; Pehr, Martin (oponent)
Úvod: Tématem bakalářské práce je ,,Vliv nutriční intervence na kompenzaci diabetu mellitu 2. typu u pacientů léčených inzulinem". Diabetes mellitus je chronické civilizační onemocnění, jehož výskyt každoročně stoupá. Nutriční edukace pacientů je jedním z efektivních způsobů, jak napomoct lepší kompenzaci diabetu. Cíl práce: Cílem práce bylo zjistit vliv individuální nutriční edukace na kompenzaci diabetu mellitu 2. typu u pacientů léčených intenzifikovaným inzulinovým režimem. Metody: K výzkumu bylo vybráno 14 pacientů s DM 2.typu, kteří jsou léčeni intenzifikovanou inzulinovou léčbou, navštěvující diabetologické ambulance III. interní kliniky VFN v Praze. Výzkum dokončili všichni pacienti. Byli rozděleni do dvou skupin. Skupina A byla individuálně edukována. Pacienti ze skupiny B sloužili jako kontrolní skupina. Výsledky glykovaného hemoglobinu byly zaznamenány na začátku studie a po přibližně třech měsících při další kontrole u diabetologa. Výsledky: U skupiny, která byla individuálně edukována, bylo pozorováno zlepšení v hodnotách glykovaného hemoglobinu ve srovnání s kontrolní skupinou. Zároveň měla edukace pozitivní vliv na odpovědi u většiny otázek týkajících se diabetu. U skupiny A klesla hodnota glykovaného hemoglobinu průměrně o 2 mmol/mol. U skupiny B tato hodnota stoupla průměrně o 1...

Viz též: podobná jména autorů
18 Pehr, Michal
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.