Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Cukry a další sladidla
Krejčí, Martina ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Panovská, Zdeňka (oponent)
Bakalářská práce se zabývá tématem cukry a další sladidla. V teoretické části je podán stručný přehled sacharidů z hlediska výživy, složení a základního členění. V detailu je pak pozornost věnována konkrétním druhům sladidel přírodních energetických, neenergetických a polyolům. Práce se zabývá vlivem těchto sladidel na zdraví, historií používání a u cukru je rozebrána jeho spotřeba i produkce. Zvláštní prostor je věnován legislativě, kontrole a bezpečnosti některých neenergetických sladidel. Část práce se konkrétněji zaměřuje na umělé sladidlo aspartam a na kauzy týkající se jeho bezpečnosti a účinků na lidské zdraví. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nabídku stolních sladidel a sirupů, vytvořit jejich seznam a následně nejběžnější druhy sirupů senzoricky zhodnotit. Dalším cílem bylo zjistit, jaká sladidla široká veřejnost a studenti středních škol používají, zda preferují nápoje s umělými sladidly a dále zjistit, jaký mají názor na bezpečnost a kontrolu umělých sladidel. Praktická část se nejprve zabývá průzkumem trhu ve 13 obchodech, 6 drogériích, 6 lékárnách a 3 prodejnách se zdravou výživou. Byl vytvořen přehled 52 druhů stolních sladidel a 46 druhů sirupů nabízených ve vybraných prodejnách. Následně byly 4 nejběžnější sirupy senzoricky zhodnoceny 20 dobrovolníky slovní formou na základě...

Viz též: podobná jména autorů
1 Panovská, Zuzana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.