Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Klinická a mikrobiologická charakteristika komunitních kmenů Staphylococcus lugdunensis
PETŘÍKOVÁ, Barbora
Tato práce je zaměřená na charakteristiku jednoho z koaguláza negativních stafylokoků. Staphylococcus lugdunenis je považován za oportunního patogena, ale je schopen jako jeden z mála KNS způsobit infekce i u jinak zdravých jedinců. Cílem této práce je shrnout současné poznatky o klinickém významu, vlastnostech a možnostech laboratorní diagnostiky kmenů Staphylococcus lugdunensis. Úvodní kapitola této práce je věnována popisu stafylokoků, jejich rozdělení na koaguláza pozitivní a koaguláza negativní. V práci je popsána jejich morfologie. Dále je podrobněji popsána charakteristika Staphylococcus lugdunensis, jeho mikrobiologické vlastnosti, možnosti identifikace pomocí různých biochemických testů. Metodická část práce byla prováděna v laboratoři Stafila, spol. s r.o. Byl sledován záchyt Staphylococcus lugdunensis v této laboratoři během jednoho roku (leden- prosinec 2016). V této části je popsáno rozlišení stafylokoků na stafylokoky koaguláza pozitivní a stafylokoky koaguláza negativní. Následuje druhová identifikace, která je zaměřena na kmeny Staphylococcus lugdunensis. Tato druhová identifikace byla provedena komerčním testem STAPHYtest24. Dále jsou popsány všechny testy, které se na daném pracovišti pro přesnou identifikaci S. lugdunensis provádí mezi tyto testy patří HYA, PYR test a další. U kmenů identifikovaných jako Staphylococcus lugdunensis byla testována citlivost k antibiotikům metodou diskové difúzní citlivosti. Dále je praktická část práce věnováno porovnání výskytu Staphylococcus aureus a Staphylococcus lugdunensis. Porovnáním těchto dvou mikrobů byla potvrzeno to, co jsem očekávala, a to že výskyt Staphylococcus aureus je mnohonásobně vyšší než S. lugdunensis, avšak infekce způsobené S. lugdunensis jsou klinicky velmi podobné těm u nichž byl jako patogen prokázán S. aureus.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.