Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zatřídění jatečně upravených těl prasat na vybraných jatkách
PÖSINGEROVÁ, Kateřina
Cílem diplomové práce bylo ve vybraném jateckém závodu analyzovat ukazatele zjišťované při klasifikaci jatečně upravených těl prasat. Na základě těchto informací byl statisticky vyhodnocen soubor jatečných zvířat poražených za období 2 měsíců. Celkem bylo analyzováno 74 024 jatečně upravených těl prasat. Jatečně upravená těla zařazená do SEUROP systému byla rozdělena do 6 hmotnostních intervalů od 60 do 120 kg s krokem po 10 kg. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla byla 91,98 kg. Ve hmotnostních intervalech 9099,9 kg a 8089,9 kg s průměrným podílem svaloviny 59,04 % a 59,77 % bylo poraženo nejvíce prasat (40 % a 32,2 %). Se zvyšující se porážkovou hmotností klesal podíl svaloviny v jednotlivých hmotnostních intervalech o 0,96 %; 0,83 %; 0,73 %; 0,9 % a 0,99 %. Soubor prasat byl zatříděn do tří nejsledovanějších tříd S, E a U. Nejvyšší podíl svaloviny byl naměřen ve třídě S (61,61). Se zvyšující se porážkovou hmotností klesal podíl svaloviny v jednotlivých třídách o 3,30 % a 4,79 %. Mezi hmotností jatečně upraveného těla a podílem svaloviny byl zjištěn korelační koeficient -0,34+++.
Faktory ovlivňující kvalitu vepřového masa
PÖSINGEROVÁ, Kateřina
Cílem bakalářské práce bylo zpracovat faktory působící na kvalitu vepřového masa, které zahrnují výživovou hodnotu, senzorické vlastnosti masa (textura, šťavnatost, chuť a vůně), technologické vlastnosti (pH, barva, vaznost, elektrická vodivost) a vlivy, které na ni působí, jako jsou plemenná příslušnost, věk a hmotnost při porážce, pohlaví a výživa. Dále je v práci popsán transport na jatky a ustájení, i způsoby omračování a vykrvování. Dalšími faktory ovlivňujícími kvalitu masa jsou jakostní odchylky (PSE, DFD, PFN a RSE), které jsou rovněž zahrnuty.

Viz též: podobná jména autorů
1 Pösingerová, Karolína
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.