Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Obsah beta-glukanů a pentosanů v odrůdách ječmene
Orságová, Simona
Cílem diplomové práce bylo stanovit variabilitu obsahu neškrobových polysacharidů v zrnu sladovnického ječmene jarního (Bojos, Kangoo, Laudis 550, Malz, Sebastian, Xanadu), ozimého ječmene (Wintmalt), nesladovnických odrůdách ozimého ječmene (Jup, Lester, Nero), jarního ječmene (Azit, Tocada, Wiebke) a potravinářsky vhodných odrůdách ječmene jarního (AF Cesar, AF Lucius). Ze vzorků zrna ječmene byly zjišťovány hodnoty obsahu pentosanů a beta-glukanů. Pentosany byly stanoveny metodou dle Douglase. Obsah beta-glukanů v zrnu metodou FIA (Flow Injection Analysis). Vliv faktorů na obsah pentosanů a beta-glukanů mezi jednotlivými odrůdami byla testována na 5 % hladině průkaznosti. Obsah pentosanů v zrnu se pohyboval v rozmezí 2,28 -- 5,95 %. Nejnižší obsah pentosanů byl zjištěn u sladovnické odrůdy jarního ječmene Sebastian, nejvyšší obsah u odrůdy ozimého ječmene Nero. Rozmezí beta-glukanů se pohybovalo od 4,01 -- 6,69 %. Nejnižší obsah beta-glukanů byl zjištěn u sladovnické odrůdy ozimého ječmene Wintmalt, nejvyšší u potravinářsky vhodné odrůdy jarního ječmene AF Cesar.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.